Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Stina Stjernkvist/TT
Bild: Stina Stjernkvist/TT

Ingår inte i ambulansens uppdrag att leta vårdplatser

Replik
Svar på Vad har hänt i Sverige?

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Jag beklagar att din bekant inte upplevde kontakten med ambulanspersonalen på ett positivt sätt. Jag kan inte svara i detalj och på sakfrågor här i media, på grund av patientsekretessen, och av respekt för din bekants situation. Däremot ser jag gärna att din bekant kontaktar ambulansens patientvägledare via NU-sjukvårdens växel, telefonnummer 010-435 00 00. Då kan vi titta närmare på detta specifika fall och ge svar kring vårt agerande.

Generellt kan jag säga att det inte ingår i ambulansens uppdrag att ringa runt och leta efter vårdplatser, detta låter mycket märkligt. Uppdraget för NU-sjukvårdens ambulansverksamhet är, att vid varje tillfälle, bedöma och hänvisa patienter till rätt vårdnivå, och när medicinska behov finns så vårdar och transporterar vi den behövande personen till aktuell destination. Detta ska självklart ske utifrån varje individs situation och på ett respektfullt sätt. Om vi på något sätt har brustit i vårt ansvar kommer jag se till vi utreder och åtgärdar det som behövs.

Björn Kalin

verksamhetschef, NU-sjukvårdens ambulansverksamhet