Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Självklart är det förebyggande arbetet viktigt, men för att det sexuella våldet ska upphöra krävs att förövare döms och får straff som speglar våldsbrottens allvarlighetsgrad, uttrycker debattörerna.
Självklart är det förebyggande arbetet viktigt, men för att det sexuella våldet ska upphöra krävs att förövare döms och får straff som speglar våldsbrottens allvarlighetsgrad, uttrycker debattörerna.

Inga fler utredningar ska läggas ner!

När en utredning läggs ner kan det antas att brott inte kunnat styrkas, men att ett brott läggs ner utan att förundersökning skett eller att gärningsman inte ens förhörts är inte acceptabelt. Under 2017 anmäldes omkring 22 000 sexualbrott, varav 7 370 rubricerades som våldtäkt. Inte ens en av tio anmälda våldtäkter mot kvinnor över 15 år ledde till åtal.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Sanningen är den att anmälda våldtäkter prioriteras ner, läggs på hög eftersom mord och grova våldsbrott går före. Utredningarna tar lång tid eller läggs ner.

Samtidigt vet vi att mörkertalet är stort – många låter bli att anmäla sexualbrott. Brå, Brottsförebyggande rådet, uppskattar att ungefär tio procent av de misstänkta sexualbrotten anmäls. Visar det sig dess­utom att anmälan varit förgäves kommer färre orka att anmäla och hitta modet till att konfrontera gärningsmannen.

Redan 2005 slog polis och åklagare fast, i en gemensam rapport, att den misstänkte i princip alltid ska höras innan en våldtäktsutredning läggs ner. Trots det visar polisens egna rapporter att den utpekade inte hörs i ungefär 25 procent av fallen. Förra året anmäldes rekordmånga våldtäkter och våldtäktsförsök. Men uppklarade våldtäktsbrott har gått från 11,6 procent 2014 – till 7,4 procent under första halvåret 2018.

Självklart är det förebyggande arbetet viktigt, men för att det sexuella våldet ska upphöra krävs att förövare döms och får straff som speglar våldsbrottens allvarlighetsgrad. För detta behövs såklart bra utredningar, men också att de misstänkta förövarna hörs. Risken är annars att förtroendet för rättsväsendet urholkas.

Det är glädjande att polisen i Fyrbodal och Göteborg har valt en lite annan väg än polisens nationella plan. Här har utredningar av våldtäktsbrott lagts ut till lokalpolisen. Det har varit bra. Utredningar görs snabbare och i Fyrbodal har åtal i misstänkta våldtäkter ökat från 8 procent till 23 procent. Här i vårt område inser utredarna att det är bråttom att höra misstänkta och utreda fallen.

Vi i S-kvinnor i Fyrbodal­området anser att det är oacceptabelt att polisutredningar utförs och bedöms så pass olika som är fallet i dag. I Karlskrona väcks det åtal i fem procent av fallen och i Fyrbodal är siffran 23 procent. I en rättsstat som Sverige är får det inte finnas så stora regionala skillnader. Dessutom anser vi att målsättningen att alla som är misstänkta för ett sexualbrott måste höras. Ingen utredning får läggas ned utan att den misstänkte gärningsmannen har hörts. Det borde vara en självklarhet.

Louise Åsenfors

ersättare i regionstyrelsen (S) och vice ordförande Beredningen för mänskliga rättigheter, Västra Götalandsregionen

Paula Holmqvist

riksdagsledamot (S) och ordförande S-kvinnor Fyrbodal