Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Roald, Berit
Bild: Roald, Berit

Inga regler vilken sida du som gående ska använda

Du som promenerar är gående. Men också andra trafikanter betraktas som gående, till exempel de som åker spark, rullskidor och rullskridskor.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Trafikreglerna gäller för alla trafikanter.

Det finns inga generella regler för vilken sida du som är gående ska använda på en gångbana eller gångväg. Det kan finnas lokala föreskrifter och de är då utmärkta med vägmärken.

Här är de viktigaste trafikreglerna för dig som är gående:

• Använd gångbanan eller vägrenen. Om det inte finns någon gångbana eller vägren får du använda cykelbanan eller körbanan.

• Gå om möjligt längst till vänster i din färdriktning, när du använder vägrenen, körbanan eller en gemensam gång- och cykelbana.

• På enbart gångbana, trottoar, stigar och motionsspår med mera är det inte reglerat på vilken sida man ska gå. Här gäller att visa ömsesidig hänsyn.

Huvudregeln är alltså att hålla till vänster för gående blandad med andra trafikanter. Där det enbart finns gående finns inga regler tydligen. Varför då krångla till det och plötsligt gå till höger? Håll alltid till vänster så slipper du fundera på om det är en renodlad gångbana du beträder eller ej. Hur svårt kan det vá Thomas?

Sunt förnuft