Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Pontus Lundahl/TT
Bild: Pontus Lundahl/TT

Inga unga ska behöva möta sommarlovet med rädsla

Nu närmar sig sommaren och lovet för alla ungdomar i skolan. Många ser fram emot bad, lek och tid för kompisar, men inte alla. För vissa är sommarlovet lika med rädsla. En rädsla över att begränsas, isoleras eller till och med aldrig igen dyka upp i skolan då resan med familjen blev livslång.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Det är ett känt faktum att vissa skolbarn aldrig återser sina klasskamrater när hösten kommer. Så vår upp­maning och fråga är – vad gör vi för att dessa ungdomar ska slippa möta sommar­lovet med rädsla?

Vi måste våga tala öppet om problematiken gällande ­heder för att kunna för­ändra ungdomars situa­tion, en fråga kan rädda liv. Kommuner runt om i Sverige är idag medvetna om problemet, det som saknas är tillräcklig kunskap för att kunna arbeta förebyggande. Likt kampanjen Saknad uppmanar vi till att våga agera och aktivt söka kunskap i ämnet. Saknad tipsar om enkla steg för att du som skola, kompis eller socialtjänst ska kunna ­hjälpa utsatta.

• Om du är orolig för en kompis: Ta kontakt med någon vuxen.

• Om du arbetar inom skolan: Anmäl till socialtjänsten.

• Om du arbetar inom socialtjänsten: Följ upp ärendet.

• Om du misstänker ett brott: Anmäl till polisen.

Fler måste engagera sig och ta sitt ansvar som medmänniskor. Ingen ungdom ska behöva utsättas för hot, våld eller bli fråntagen sina mänskliga rättigheter. Av Sveriges unga i åldern 16–25 år lever 70 000 i familjeförhållanden där föräldrarna och kulturen påverkar valet av partner. Av dem är det 8 500 som befinner sig i riskzonen för att bli bortgift mot sin vilja. Personer som lever under dessa förhållanden påverkas kraftigt, där det kan förekomma psykisk ohälsa och lidande bland de inblandade.

Vi behöver en ökad förståelse för hur heder fungerar bland olika kulturer och samhällen. I vissa fall kan heder handla om att inte förstöra familjens rykte och anseende. Att bryta mot det som anses hedersamt kan få förödande konsekvenser exempelvis bestraffningar via exil, isolering, våld, bortgifte men det kan också te sig i ökade begränsningar i vardagen där kontroll utövas från familj, släkt och vänner.

Vi har alla ett ansvar, vi uppmanar alla att agera, uppmärksamma och att arbeta förebyggande med information och utbildning för att motverka de förtryck som heder kan innebära. Vi måste stå upp för de mänskliga rättigheterna. Återigen vill vi lyfta vikten av att inga unga ska behöva möta sommarlovet med rädsla och det är upp till oss alla som medmänniskor att förändra!

Kvinnors Rättigheter