Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Man kostnadseffektiviserar och sänker kvalitén, precis som man gjort för stadens äldre, uttrycker signaturen. Bild: Stefan Bennhage
Man kostnadseffektiviserar och sänker kvalitén, precis som man gjort för stadens äldre, uttrycker signaturen. Bild: Stefan Bennhage

Ingen kyld mat? Sanning med modifikation

Man kostnadseffektiviserar och sänker kvalitén, precis som man gjort för stadens äldre, uttrycker signaturen.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Replik på ”Matsvinnet minskar för varje år på förskolorna

Serviceförvaltningen Trollhättans stad, visst är det så att det inte ska bli kylda matlådor men sanningen är faktiskt den att små förskolor med tillagningskök och kockar ska ersättas med kyld mat som tillagas några dagar innan på ett centralkök närmare bestämt nybygget på Överby. Man kostnadseffektiviserar och sänker kvalitén, precis som man gjort för stadens äldre. Skillnaden nu är väl att man inte är lika ivrig på att ändra allt och istället inväntar man det nya köket , annars kanske maten hade blivit lika dåligt upphandlad och kommit från Stockholm som våra äldre får maten ifrån.

Man kommer dessutom sänka kompetensen i köken då det inte ställer samma krav med ”cook and chill” ett ekonomibiträde är i lönegraden billigare än en erfaren kock. Det här är en tråkig utveckling för stadens barnfamiljer, försvaret kommer bli att ni testat det här under en tid som ett pilotprojekt med goda resultat men även det är en sanning med modifikation.

Då ni gjort piloten på ett befintligt mottagningskök som redan idag inte lagar huvudråvaran på plats, blir det väldigt missvisande. Vore det inte mer rättvist att ersätta fem till sex förskolor som lagar allt från grunden mot centralkökets hel och halvfabrikat för att få en rättvisare bedömning? Gällande menyn så brukar det inte vara allt för mottagligt med synpunkter på menyn till vår måltidsutvecklare som kör sitt race utan input från oss i köken. Detaljstyr till och med vilket äpple vi får köpa in trots det finns en fungerande upphandlingsavtal att välja bland. Barnen saknar dessutom Bregott och valfriheten att själva välja mot margarin med palmolja eller riktiga råvaror som i Bregott.

Frågan är om våra politiker är medvetna om det här? Ska vi ta det med svinnet?

Ja. Det är superbra siffror ni presenterar men i själva verket är de inte pålitliga. Hur många tror ni följer upp att väga och skriva upp allt varje dag? Man fuskar, för man har inte tid. Man fyller helt enkelt bara i alla listor efter dagens slut. På de köken jag varit runt på är det samma tänk med ”fusket” för man har inte tiden eller orken. Med den nya arbetsmodellen där man saknar arbetsledning på plats och får förlita sig på en teamledare som gör besök allt för sällan går inte alltid dagen ihop för att hålla koll på svinnet. Man redovisar dessutom lite bättre siffror för att inte sticka ut i statistiken som ett dåligt kök. Det svinn vi behöver se över är ledningsgruppens slöseri med våra skattepengar.

I september är det val och då är vi många som hoppas på förändring till det bättre, och fram tills dess får ni ge er en klapp på axeln för ett fantastiskt gott arbete och ha en riktigt trevlig sommar.

Medarbetare med god insyn i serviceförvaltningen