Inte spisen maten lagats vid som avgör om den är bra eller dålig

Jag har läst flera insändare här i TTELA angående kyld mat i hemtjänsten och jag har väldigt svårt att förstå den fullkomliga nersablingen som pågår kring något som ingen har en aning om hur det kommer bli.

ANNONS
|

De olyckskorpar som kraxar kan ju alltid lyssna till folk i Borås. Där har man haft kyld mat i 15 år och mig veterligen har ingen svält ihjäl eller blivit undernärd av den. Inte heller hörs några protester. Tvärtom, faktiskt.

Detsamma gäller i Halmstad, moderatstyrd sedan Hedenhös dagar. Inte heller där hörs protester eller kritik mot kvaliteten på de kylda matlådor man haft i flera år. Kyld mat är således varken något nytt eller märkligt, eller något som är unikt för Trollhättan. De borde i själva verket införts för länge sedan.

I Trollhättan kör man ut varmhållen mat. Det innebär att den som ska ha maten måste vara hemma när maten levereras. Annars måste den värmas, med förlorad kvalitet och näring som resultat. Och är man sist i ledet att få den varma maten måste den värmas eftersom den hinner kallna på vägen. Det är också så att möjligheten att välja vad man vill äta är synnerligen begränsad, kort sagt obefintlig. Serveras det kålpudding får den som inte gillar kål köpa annan mat eller äta någon man inte gillar. Med den kylda maten är det annorlunda. Tekniken att kyla är industriell. Den används över hela världen när stora antal portioner ska serveras. Restauranger köper kyld mat och värmer innan servering, Nobelmiddagen görs till stor del både dagar och veckor i förväg, och värms och läggs upp snyggt på tallrikar.

ANNONS

Det låter ju så klart tilltalande när politiker påstår att deras vision är att alla ska få hem en egen kock i köket varje dag. I nästa andetag hojtar samma politiker om att skatterna måste sänkas (mest för dem som tjänar mest). Hur har de tänkt att få ihop det?

Vad gäller kvaliteten på maten är det inte vilken spis den lagats på som avgör om den är bra eller dålig. En måltid är också så mycket mera än mat. Det handlar om hur jag själv mår just den dagen, hur hungrig jag är när maten serveras, sättet den serveras på och – inte minst – i vilken miljö. Genom att införa matlådor med högre kvalitet, med möjlighet att välja mat som jag verkligen tycker om och frigöra tid för hemtjänstpersonal att göra måltiden till en trevlig stund, genom att de slipper de dagliga rundresorna, är en kvalitetsförstärkning i omsorgen som jag, och många med mig, välkomnar.

Bambatant som vet hur kyld mat fungerar

ANNONS