Invånarnas röst i stället för en upphetsad reporter i skottsäker väst

Belinda Olsson, programledaren för det nya debattprogrammet Sverige möts, gjorde stor sak av att SVT inte fick sända premiären på temat integration och segregation direkt från Kronans kulturhus i onsdags kväll, ett par månader efter att Joakim Lamotte blev bortkörd från Kronogården under tumultartade former av arga unga män.

ANNONS
|

Att de unga männen hade gått över gränsen och att våldsamt beteende aldrig kan accepteras var det ingen som invände mot, inte heller de medverkande som själva hade en förankring i stadsdelen.

Men Olsson var måttligt intresserad när de försökte förmedla hur det kan upplevas när en spänd vit man med rakad skalle, som profilerat sig som invandringskritisk journalist och samhällsdebattör och följs av en öppet rasistisk svans, kliver ur en bil och börjar filma en för att det torg där man träffar sina vänner finns i ett område där det har varit upplopp och brunnit bilar. Kanske passade det inte in i den berättelse som SVT verkar ha åkt till Trollhättan för att berätta, om parallellsamhällen som styrs av kriminella och hotar yttrandefriheten och tryggheten i ”vårt samhälle”, och om hur en mängd brister och problem hos invånare i Kronogården och andra ”utsatta områden” försvårar integration.

ANNONS

En nationalekonom förklarade exempelvis att utrikesfödda har en lägre sysselsättningsgrad eftersom de generellt har för lite eller fel utbildning för det svenska arbetslivet. Det är sant att det är en utmaning för många, svenskt arbetsliv är inte speciellt flexibelt när det gäller utländska kvalifikationer. Naturligtvis tar det tid att lära sig ett främmande språk för den som i vuxen ålder kommit till Sverige, och vägen till jobb kan vara omständlig för den med kort utbildning som behöver komplettera med studier på Komvux. Men det är också sant att många med en högt efterfrågad akademisk examen hindras från att bidra med sin kompetens och tvingas gå sysslolösa eller ta lågkvalificerade jobb på grund av regler kring bland annat tillfälliga uppehållstillstånd.

Integration är en tvåvägsprocess och handlar om resurser och inställning både på individ- och samhällsnivå, om möjlighet att påverka sitt liv, och om att ta vara på alla människors drivkrafter, och är kopplat till politiska beslut på olika nivåer, exempelvis om stadsplanering, skola och jobb. Utbildning är en av de viktigaste faktorerna för individers hälsa och social sammanhållning och studier visar att nyanlända familjer värderar utbildning högt. Men också att elever som går i skolor i ”utsatta områden” lider av stigmatiseringen som skolan och området drabbas av genom medierapporteringen. Om SVT på allvar vill främja integration vore det mer relevant att utgå från svensk och internationell forskning och att låta invånare, lärare och civilsamhälle i exempelvis Kronogården komma till tals med sina kunskaper, än att ge ordet till upphetsad reporter i skottsäker väst, som mest verkar vilja polarisera debatten.

ANNONS

Helena Korp

Lärare och forskare i pedagogik vid Högskolan Väst

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS