Jämställda villkor och avtal gynnar välfärden!

8 mars är en dag då vi uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen. I det sammanhanget framställs Sverige som ett av de mest jämställda länderna i världen och i många avseenden har vi kommit långt.

ANNONS
|

Decennier av kvinnokamp har stärkt kvinnors rätt och möjligheter i det svenska samhället men vi är ändå långt ifrån jämställda. Fortfarande begränsas vi på olika sätt på grund av vårt kön. Normer och strukturer styr fortfarande på vilket sätt kvinnor ska delta i arbetslivet och vilka villkor som ska gälla. Därför vill vi idag lyfta årets avtalsrörelse som avgörande för jämställdheten.

I Sverige har vi en könssegregerad arbetsmarknad där kvinnodominerade branscher har lägre löner, mer deltidsarbete och större risk för ohälsa. Detta påverkar kvinnors möjligheter till självständighet och egen försörjning under hela livet. Ser man till en livsinkomst tjänar män flera miljoner mer än kvinnor – en värdediskriminering som är helt oacceptabel. Vi kan inte längre blunda för att jämställdhetsarbetet går så sakta framåt i ett land med höga mål och ambitioner om att kvinnor och män ska ha samma möjligheter att forma och utveckla sina liv.

ANNONS

Kommunal har precis gått in i en stor avtalsrörelse där samtliga medlemmars löner och anställningsvillkor ska omförhandlas. Det har väl inte undgått någon att vi ställt oss utanför LO-samordningen.

Anledningen till att vi gjorde det är att vi såg hur lite den skulle göra för att minska de värdediskriminerande löneskillnaderna mellan kvinnor och män. Förslaget till jämställda löner i LO-samordningen skulle genererat ynka 17 kronor. Det kan vi inte vi nöja oss med. Menar vi allvar med att kvinnor och män ska ha jämställda löner måste vi fortsätta med särskilda satsningar för att få upp lönerna för yrkesutbildade inom välfärden – vård, skola och omsorg.

Det har väl inte heller undgått någon att välfärden står inför stora utmaningar. På många håll är resursbristen påtaglig och vardagen har blivit synonym med personalbrist, undermålig arbetsmiljö och försämrade scheman. Men personalen i välfärden ser ändå till att det fungerar trots att resurserna inte finns. Varje dag finns de där för att ta hand om din anhöriga på äldreboendet eller för att säga god morgon till ditt barn på förskolan. Men vi kan inte ta deras viktiga arbete för givet. Kommunals medlemmar börjar få nog av att deras professionalitet, yrkeskunnande och hårda arbete inte belönas.

ANNONS

Våra motparter i avtalsförhandlingarna, arbetsgivarnas organisationer, måste inse allvaret. Den kompetensbrist som man pratat om i flera år nu börjar märkas ute i verksamheterna. Men den kan också förklaras med att yrkesutbildning inte lönar sig för Kommunals medlemmar. För att locka unga till välfärden och för att behålla sin kompetenta personal är det högre lön och bättre villkor som krävs.

Därför passar vi på att lyfta det här på internationella kvinnodagen. Vi tycker att det är hög tid för kollektivavtal som gynnar välfärden och som kommer tillrätta med värdediskrimineringen på svensk arbetsmarknad!

Fredrik Rydell

ordförande Kommunal Lilla Edet/Trollhättan

Theresia Andersson

ordförande Kommunal Vänersborg

Jenni Moverare

ordförande Kommunal Vänerväst

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS