Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT
Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT

”Jag har bara följt regelverket”?

Så brukar maktens män och kvinnor uttrycka sig när de blir påkomna och ifrågasatta. ”Regelverket” är ett intressant ord. Jag har fått lära mig att grunden för hur Sverige styrs är att vi överst har våra grundlagar, därefter lagarna och sedan olika förordningar. Detta måste gälla även för riksdagsledamöter liksom EU-parlamentariker.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Nu har några riksdagsledamöter blivit påkomna. En har varit folkbokförd hos sin mor, en i sin sommarstuga; detta trots att de har sin respektive familj i Stockholm. På detta fiffiga sätt har de kunnat ta ut inte obetydliga extraersättningar. Och de hänvisar till just ”regelverket”. Jag har roat mig med att titta i detta ”regelverk”, nämligen Folkbokföringslagen. Den är enligt min uppfattning glasklar: Man ska vara folkbokförd där man har sin normala dygnsvistelse, alltså där man väl bor med sin familj. Inte hos sin gamla mor eller i sin sommarstuga! Sådana kreativa lösningar ger lagen inget utrymme för och det står inte ett ord att lagen inte skulle gälla riksdagsledamöter.

Vad det finns för ”regelverk” för EU-ledamöter och deras möjlighet att kunna ta ut traktamente har jag inte lyckats spåra. Men det verkar vara oklart och ger tydligen utrymme för ekonomisk kreativitet.

Den senast påkomne EU-ledamoten hänvisar inte till något ”regelverk”, utan han erkänner att han betett sig tölpaktigt och lagstridigt. Men han och hans parti tycker att det ska räcka med att han bett om ursäkt och försonats med sitt brottsoffer. För vilka invånare och för vilka typer av brott ska en sådan försoningsåtgärd vara tillfyllest?

Maktens män och kvinnor behöver granskas. Makt är farligt och maktmissbruk och korruption lurar alltid runt hörnet!

Lars Magnusson