Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Yvonne Olsson
Bild: Yvonne Olsson

Jag saknar Trollhättesonen Ian Rusths konstverk

Jag tycker det är stor skam att man har tagit bort ett konstverk på Stadsbiblioteket av Trollhätteprofilen Ian Rusth som har funnits på väggen i biblioteket i alla tider.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Fy skäms biblioteket, det är inte okej att ta bort en sådan tavla som är en del av biblioteket. Och den är saknad av många. När man påpekar till personal så rycker de bara på axlarna.

Biblioteket har satt sina avtryck hos konstnären och det framgår i en intervju från 2018 - "Möte med Ian Rusth": Hemma i barndomens Trollhättan såg det annorlunda ut. Han minns att föräldrarna hade några planscher, möjligtvis tryck på väggarna, men inga målningar, de var en arbetarklassfamilj påpekar han. Egentligen var det ingen i hans närhet som hade tavlor på väggarna, så han fick närma sig konsten på annat vis.

Stadsbibliotekets stora betydelse. En dag Ian minns med värme är då han äntligen fick vuxenkort till hemstadens bibliotek, ett nytt kapitel i hans liv. – Jag glömmer aldrig hur lycklig jag var när jag fick vuxenkortet, säger han med vördnad i rösten och stannar upp.

– Jag var fjorton år och jag minns än i dag den första boken jag lånade hem, ’Tacka vet jag Lejon’...

Ian Rusth har målat många tavlor som berättar om hans hemstad. Nu tycker jag med många att man ska sätta upp tavlan på sin plats igen i biblioteket.

Trogen besökare