Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Inga badare. Bad lockar inte när sommaren är sval. Enligt insändarskribenten har juni månad sedan 1860 aldrig varit så sval som perioden 1986-2015.

Juni går på tvärs mot klimatalarmismen

I TTELA den 3 april fanns en intressant artikel om att vårarna (perioden mars-maj) i Sverige blivit tre grader varmare sedan 1860, vilket är anmärkningsvärt.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Som klimatobservatör för SMHI i Vänersborg känner jag väl till dessa fakta.

Orsaken påstås vara människans utsläpp av växthusgaser. Det kan verkligen ifrågasättas. Det är faktiskt så att juni månad sedan 1860 aldrig varit så sval som under 30-årsperioden 1986-2015, och märk väl, trots oförändrade utsläpp!

Men det hör man inte ett ord om. Det passar väl inte in i den klimatalarmistiska agenda som slagits fast av medieetablissemanget och tyvärr alldeles för många forskare.

Människans utsläpp, som absolut bör minimeras för miljöns skull, spelar en mycket liten roll i det för närvarande varmare klimatet.

Det är solen som i huvudsak styr klimatet. När solen är mer aktiv, som på senare tid, blir det varmare. Vissa solforskare räknar med minskad solaktivitet framöver och att vi nog kan förvänta oss några kallare decennier.

Klimatet är ett kaosartat system som inte går att formulera i heltäckande formler och göra datorprogram av med vars hjälp man sedan skulle kunna räkna ut hur vi ska bete oss för att få ett visst globalt klimat i framtiden.

Det är ren hybris att tro något dylikt.

Ingemar Vänerlöv,
klimathotsskeptike
r