Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

 Bild: Martina Holmberg / TT
Bild: Martina Holmberg / TT

Kämpa för att bli sjukskriven?

Jag är sjuk, trött och förtvivlad. Jag har varit sjuk i coronaliknande symtom, såsom ont i halsen, huvudvärk och andningssvårigheter, i snart sex veckor.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Symtom som kommit och gått, när jag äntligen känt mig lite bättre slår plötsligt symtomen till med oförminskad kraft. Trots detta vägrade min läkare på Sylte vårdcentral sjukskriva mig i förra veckan, med hänvisning att ”man kan inte vara sjuk i virus så länge”. Detta var andra gången det hände.

Jag försöker förklara för läkaren att jag jobbar på ett gruppboende i kommunen, och det skulle kunna få katastrofala konsekvenser om jag går till jobbet med dessa symtom. Dessutom är det helt tvärtemot Folk­hälsomyndighetens riktlinjer och vad jag får för råd av 1177. Men trots detta blir det tvärnej från läkaren. Så från och med tisdagen i förra veckan stod jag alltså utan sjukskrivning, därmed också förlorat möjligheten att få ersättning från Försäkringskassan, och samtidigt så sjuk så jag knappt kunde stå upp.

Med uppgivenhet funderade jag över mina alternativ, gå tillbaka till jobbet med symtom, eller stanna hemma helt utan ersättning. Jag skulle aldrig utsätta mina kollegor eller brukare för den risken, så jag väljer att stanna hemma. Efter några dagars kämpande sjuk­skriver läkaren mig till slut. Men min undran är om det finns fler än jag som drabbats av ett sådant här bemötande?

Ska man behöva kämpa för att få vara sjukskriven när man har så här tydliga coronaliknande symtom? Nästa gång kanske den personen går till jobbet istället för att fortsätta kämpa. Jag hoppas att jag är frisk till sista sjukskrivningsdagen, mest av allt för att jag vill kunna återgå till mitt jobb som jag trivs så otroligt bra på, men också för att jag orkar inte hålla på så här igen. Det känns hopplöst.

Sjuk, trött och förtvivlad

Svar direkt

Jag beklagar att du upplever dig ha blivit missförstådd, eller inte lyssnad på.

Vi följer alltid aktuella rekommendationer och medicinska riktlinjer vilket i sin tur ligger till grund för vilka tester som tas och i slutändan vilken medicinsk bedömning som görs och om patienten bör sjuk­skrivas.

Du får gärna kontakta mig så tittar vi på ditt ärende tillsammans för att hitta en lösning.

Jeanette Blomquist Johansson,

vårdcentralchef Närhälsan Sylte vårdcentral

Telefon: 0700- 82 38 21