Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Stefan Bennhage
Bild: Stefan Bennhage

Kämpa för cykelvägar till Sjuntorp, Öresjö och Åsaka

Cykelvägar har tydligen majoriteten i staden glömt. Ska det vara så svårt att få byggt färdig cykelvägarna ut till ytterområdena?

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Det har funnits eldsjälar som har drivit frågan om cykelväg till Åsaka i över 40 år snart. Jag pratade för inte så länge sedan med Conny Ljungfors som har drivit frågan om cykelväg till Åsaka sedan över 20 år. Det finns även de som säger att en cykelväg till Åsaka var utlovad på Gert-Inges tid som kommunalråd men sedan försvann det. Jag har inte fakta om det men noterar att det inte finns någon cykelväg ännu. Cykelvägen till Sjuntorp är halvfärdig och en cykelväg till vackra Öresjö borde väl även ligga högt upp. Det är både bra för hälsan och miljön att cykla så varför byggs det inte cykelvägar, kan jag undra. Jag läste att det finns en cykelplan från 2013 och där finns en utbyggnad av cykelväg med till Åsaka, men det finns inga pengar avsatta ännu.

Jag läste att Centern, Kristdemokraterna och Moderaterna har i sitt budgetförslag för 2021 gjort satsningar på cykelvägar. De föreslår 10 miljoner till att bygga cykelväg Åsaka - Trollhättan och 20 miljoner till cykelväg Trollhättan- Öresjö. Kul att se att där finns ambition och vilja att bygga cykelvägar. Nu blir det väl inte av då majoritetens budget blir den som gäller 2021 men jag undrar ibland hur exempelvis Miljöpartiet tänker här. Borde de inte som ett miljövänligt parti förespråka cykelvägar? Konstigt kan jag tycka.

Landsbygdsbefolkningen vet att vi inte hamnar högt i prioritet och vi är vana men att få vänta över 40 år på att något händer är väl lite långt?

Eldsjälarna har fått olika svar genom året och det verkar som det stora problemet är Trafikverket och det är kanske där vi måste skapa opinion för cykelväg.

De på landsbygden har fått kämpa för att behålla skolan i Velanda. Har förlorat den i Norra Björke, har fått kämpa för att bevara Landbogården och det är en ständig kamp för att behålla varje uns av välfärd men kanske skulle vi även kraftsamla oss för att få lite utveckling också. Inte bara parkbänkar och en nyrenoverad lekplats utan något större så nu kämpar vi för cykelvägar, till Sjuntorp, till Öresjö och till Åsaka.

Martin Bertilsson