Det vore ju toppen om kärnkraften kunde lösa alla våra problem, men jag känner stark oro inför att göra oss beroende av kärnkraft, menar skribenten.
Det vore ju toppen om kärnkraften kunde lösa alla våra problem, men jag känner stark oro inför att göra oss beroende av kärnkraft, menar skribenten. Bild: Adam Ihse/TT

Känner stark oro inför kärnkraft

Det vore ju toppen om kärnkraften kunde lösa alla våra problem, men jag känner stark oro inför att göra oss beroende av kärnkraft, menar skribenten.

ANNONS
|

Vi behöver mer el, detta faktum är vi alla eniga om. Vi behöver el som inte bidrar till den rådande uppvärmningen av jorden. Starka röster förordar högljutt och ensidigt mer och ny kärnkraft som svar på denna utmaning. Det vore ju toppen om kärnkraften kunde lösa alla våra problem, men jag känner stark oro inför att göra oss beroende av kärnkraft. Därför har jag några frågor som jag gärna skulle vilja få svar på från de som menar att utbyggd kärnkraft är enda lösningen på den rådande energikrisen och klimatkrisen.

Vad gör vi med avfallet? Detta ska slutförvaras i 100 000 år i berggrunden i kopparkapslar. 100 000 år är en tidsrymd som ingen människa kan greppa med tanken. Vikingatiden utspelade sig för 1 200 år sedan och de första människorna började befolka den här delen av värden i takt med att inlandsisen smälte för cirka 10 000 år sedan, vi brukar kalla denna tid äldre stenålder. Hur kan vi veta vad som händer om 1 000 år, 5 000 år eller 100 000 år och hur förmedlar vi att det ligger livsfarligt avfall i marken till de som lever i framtiden? Jag menar att avfallsfrågan från kärnkraften inte är löst på ett rimligt och säkert sätt.

ANNONS

Säkerheten? Jag minns när olyckan vid Tjernobyl inträffade på 80-talet. Trots det stora avståndet tog det decennier innan det radioaktiva nedfallet var borta ur blåbär, svamp och viltkött. De radioaktiva utsläppen i spåren efter jordbävningen i Fukushima påverkar stora delar Stillahavsregionen. I Ukraina pågår strider kring kärnkraftverket i Zaporizjzja i detta nu och om detta kärnkraftverk bombas eller strömmen till kylsystemet slås ut skulle detta innebära en katastrof och livsfara för miljontals människor och naturen i vår del av världen. Min poäng är att det att inga system är hundraprocentigt säkra och vi kan inte förutse exakt vilka naturkatastrofer som kommer drabba oss eller vad som händer om det blir krig. Vi gör oss sårbara och beroende av något som är oerhört farligt.

Uranbrytning? Till sist undrar jag om ni som förespråkar kärnkraft vill se uranbrytning på till exempel Kinnekulle, där man tidigare letat efter uran? Eller kanske på Halle- och Hunneberg där det finns alunskiffer och därmed antagligen också uran? Uranbrytning innebär att radioaktiva ämnen kan spridas och andra gruvrester kan avge radioaktiv strålning.

Jag känner stark oro för att vi dessa kristider där el är en bristvara försöker lösa ett miljöproblem genom att skapa ett annat miljöproblem.

Orolig

ANNONS
ANNONS