Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT
Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT

Känns tryggt att pappa är i goda händer i vården

Detta gäller boendet Blåvingen samt NÄL MAVA och Uddevalla sjukhus MÄVA 2: Jag behöver uttrycka min stora tacksamhet till svensk demensvård och sjukvård.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Pappa är 87 år, bor på ett demensboende på västkusten och har haft covid i vintras. Vi vet att pappas tid bland oss inte kommer att vara för evigt.

Pappa ter sig rätt nöjd till vardags och är glad de tillfällen han träffar oss, även om hans förmåga att kommunicera är mycket nedsatt.

Förra veckan blev pappa akut dålig sent på natten vilket personalen kvickt reagerade på och såg till att han kom till akuten. Väl där kunde man konstatera en liten hjärtinfarkt, men pappa repade sig snabbt och blev överflyttad till rehab med planerad utskrivning en tisdag. Natten till den tisdagen blev han dålig på nytt vilket personalen åter snabbt reagerade på, han hade fått en lunginflammation på det hela. Pappa blev så dålig att personalen ringde min syster och svåger, som bor nära, då de trodde att pappa inte skulle klara sig. Så fort jag fick besked om detta åkte jag också dit. Man trodde först att det var covid igen men prov visade sig vara negativt.

Pappa repade sig mot alla odds med hjälp av antibiotika, och vi meddelades från avdelningen att han åter var pigg och åt mat.

Jag känner mig så tacksam och rörd till tårar att man tar så väl hand om en gammal man som inte själv kan be om hjälp, med långt framskriden demenssjukdom där det finns ett 0 HLR-beslut taget. Att personalen på boendet snabbt reagerat när han blev dålig, att de har koll på nätterna, att geriatrik/rehab likaså kollar patienterna nätterna igenom. De agerar direkt vid försämringar, kanske självklart men ändå så fantastiskt när det sker. Det var inte familjen - fast min syster och svåger ständigt finns nära och ser till att pappa har det bra - det var vården som utan vår inblandning i omgångar genom snabba beslut förlängt pappas liv. Med enkla medel, i form av omtanke, professionalitet, syrgas, vätska och antibiotika. Vill tacka alla dessa fina människor som gör att jag lugnt kan återvända till min vardag och känna mig trygg att min pappa är i goda händer.

Diana Pascal, dotter

0 HLR innebär att man inte kommer att ge HLR till en person vars hjärta stannar. Detta används främst inom sjukvården och används på personer som förväntas att avlida inom en snar framtid som följd av naturligt åldrande eller fatala sjukdomar, insändarredaktionens anmärkning.