Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Den åttonde mars vajar flaggorna högt på Trollhättans stänger för det tionde året i rad, tack vare den motion som Vänsterpartiet fick igenom 2009, uttrycker debattörerna. Bild: Kent Eng
Den åttonde mars vajar flaggorna högt på Trollhättans stänger för det tionde året i rad, tack vare den motion som Vänsterpartiet fick igenom 2009, uttrycker debattörerna. Bild: Kent Eng

Kampen för ett jämställt samhälle fortsätter

Den åttonde mars vajar flaggorna högt på Trollhättans stänger för det tionde året i rad, tack vare den motion som Vänsterpartiet fick igenom 2009. På den internationella kvinnodagen minns vi generationer av kvinnors oförtröttliga strävan för ett mer jämställt och bättre samhälle, från rösträtten till likhet inför lagen.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

På många sätt har vi fortfarande långt kvar att gå innan vi är klara, men vi skall också fira de segrar vi vunnit. Exempelvis så är det i år 100 år sedan man beslutade att införa lika rösträtt för kvinnor. Först 1919 gick slutligen ett lagförslag igenom, och år 1921 blev det första val i Sverige där allmän rösträtt för kvinnor praktiserades.

Idag ser kampen annorlunda ut. På många sätt är vi i lag likvärdiga medborgare. Men en god och fungerande välfärd, och ett sant jämställt samhälle, är fortfarande inte uppnått. Och för att komma fram behövs feminismen. För ett hållbart arbetsliv för alla, lika lön för lika arbete, en pension man kan leva på, och samma möjligheter redan från barnsben är fortfarande mål som vi måste fortsätta att jobba för. Kort sagt, vi strävar fortfarande efter att få levat ett likvärdigt liv.

Idag skall vi fira våra segrar och samla mod för att fortsätta framåt!

Vänsterpartiet har i många kommuner inklusive i Trollhättan varit med och infört rätt till heltid. Resultatet är en bättre ekonomi för tusentals personer som tidigare tvingades arbeta deltid. Jämställdheten mellan män och kvinnor har ökat. Nästa steg för oss är att korta arbetstiden inom framför allt de kvinnodominerande yrken.

Vi i Vänsterpartiet i Trollhättan firar kvinnodagen tillsammans med andra feminister och hoppas på att kampen för ett jämställt samhälle fortsätter.

Fahimeh Nordborg, Anna Foldemark, Petra Larsson, Lina Fryk Granat, Maiwor Maia Grundh, Kokab Faris, Eva Sandberg, Mattias Foldemark, Anders Skog

Alla är Vänsterpartister i Trollhättan