Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Janerik Henriksson/TT

Kampen om regeringsmakten – till priset av marknadshyror

Vi minns valet 2018 och dom långdragna förhandlingar mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet, som tillslut landade i att Sverige fick en ny regering. Förhandlingarna mellan S, MP, L, C resulterade i att genomföra en rad reformer, en av dessa reformer var att införa marknadshyror i nyproduktion.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Sedan början av 1900-talet har Sverige haft flera olika hyressättningssystem, marknadshyra, hyresreglering och bruksvärdessystem. Marknadshyror råder i Sverige under åren 1907 till 1917 då hyresreglering införs. År 1923 återinförs marknadshyror fram till 1942, då hyresreglering införs en andra gång. Ska vi nu en tredje gång skriva in marknadshyror i historien, då S, MP-regeringen tänker införa fri hyressättning "marknadshyror" vid nyproduktion.

Sverige har gått från en social bostadspolitik till en nyliberal, där det är marknaden som styr och ett minimum av statligt engagemang. Marknadshyror vid nyproduktion skulle ytterligare öka klasskillnaderna och otryggheten. Det återstår att se om Vänsterpartiet står fast vid att fälla regeringen, om dom lägger fram förslag om marknadshyror i nyproduktion, med stöd av M, KD och SD.

Shorsh Ali ordförande i föreningen "Ett hem för alla"