Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Johan Nilsson/TT
Bild: Johan Nilsson/TT

Kan inte bli smittad eller bära på smittan född år 2005 eller framåt?

Helt ärligt nu, vi har haft en pandemi som pågått i över ett år och vad gör man? Jo, man konstaterar att siffrorna ökar och förmedlar tankesättet “det händer inte mig” till den svenska befolkningen.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Lägger in kommentaren “håll avstånd så löser sig allt” lite här och där. Detta har ju uppenbarligen inte hjälpt.

I och med att denna pandemi bara ökar och regeringen varnar för en tredje våg så kan man ju tycka att hårdare restriktioner bör tas till. Istället trängs folk i skidbackarna nu, i matbutiker och på alla allmänna platser. Hur svårt kan det vara att se till invånarnas säkerhet och hoppa över skidåkningen i år. Som ledare över ett land har man ett visst ansvar, något som inte tas. Jag är inte ensam i att se på det sättet som folk agerar som problematiskt. Varför tillåta en ökad smittspridning för lite skidor? Det är inte som att skidorna kommer att vara borta när vi fått bukt på denna pandemi. Hur svårt kan det vara som enskild individ att ta det ansvaret. Det var ju trots allt i skidbackarna som stora delar av spridningen började.

I en vanlig gymnasieskola så blandas ungdomar från olika städer varje dag, som i sin tur har träffat fler olika människor. De lektioner som kommer att hållas på plats bidrar till en ökad smittspridning. Hade det inte bara varit enklare att fortsätta på distans och inte belasta kollektivtrafiken än mer. Varför är regeringen så stressad? Sjukvården klarar inte av än mer belastning för att gymnasister ska ha några lektioner i skolan. Alla objekt som varje elev vidrör görs ju inte rent mellan eleverna, trånga utrymmen med över 25 personer i under flera timmar. Samtidigt som du inte fick fira jul med fler än åtta personer. Vad hände där?

Att dela upp befolkning beroende på vilket år du är född är väl ingen rimlig lösning, eller hur? En av de nya rekommendationerna lyder såhär: “Du bör använda engångsmunskydd (detta gäller personer födda 2004 och tidigare) när du reser med kollektivtrafik”. Det faktumet att det först och främst benämns som en rekommendation är absurt, sätt lite krav på invånarna. Att det bara gäller en viss del av befolkningen är också väldigt konstigt. Det är inte som att du inte kan bli smittad eller bära på smittan för att du är född 2005 eller framåt. Att dela upp befolkningen på det sättet är det sista vi behöver i denna situation. Oavsett när du är född så ska samma “rekommendationer” gälla för alla för att vi gemensamt ska kunna minska smittspridningen.

Irriterad invånare