Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Kan vi lita på våra läkare?

Vården i Sverige är fantastisk när vi blir svårt sjuka eller skadade, vi ligger på topp i både EU och världen om man läser olika undersökningar.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Men TTELA publicerade en TT-artikel 20 februari där Cancerfonden hade undersökt hur många cancerdiagnoser våra läkare på vårdcentralerna ställde, vilket visade sig vara en mindre katastrof, där snittet bara låg på tre till fyra stycken/2000 personer. Detta tyckte Jan Zedenius medicinskt sakkunnig på Cancerfonden och professor i kirurgi på Karolinska Institutet var för dåligt och även ett svek mot patienten.

Som patient så kan man ju då fråga sig om detta problem även gäller andra sjukdomar med samma dåliga resultat, vilket gör artikeln ännu mera skrämmande. Som alla vet så är ju en tidig upptäckt av cancer men även av andra sjukdomar många gånger livsviktig, då det kan vara skillnaden mellan liv och död, men även skillnaden mellan kanske ett mindre lidande och ett rent helvete med bland annat svår sjukdom med stora biverkningar som följd. Ska vi som patienter tolerera detta av läkare som kanske brister i kunskap eller intresse för patienten?

Man får inte heller glömma, att en tidig upptäckt av exempelvis cancer också blir betydligt billigare att behandla och med mindre biverkningar och besvär för den drabbade, vilket är nog så viktigt. Självklart så gäller Cancerfondens undersökning inte alla läkare på våra vårdcentraler i landet, utan det finns självklart många läkare med bra kunskap som gör sitt bästa, men det dåliga genomsnittet är ändå något som kan få vem som helst att börja fundera. Är det ren okunskap, är det ointresse, är det prestige att inte vilja fråga en kollega om hjälp, beror det på att många patienter sällan får samma läkare, eller är det så illa att läkarna många gånger håller kvar patienten för länge på grund av kostnader för att skicka patienten vidare till specialist eller olika undersökningar och prover?

Här kan ju också höga löner till läkare, stora vinstkrav, övriga personalkostnader och lokalhyror med mera vara en annan orsak som kan bidra till att kostnaden för specialister och olika undersökningar med mera får stryka på foten, även om man verkligen hoppas att så inte är fallet. Som patient och skattebetalare, men framförallt som läkare, så måste denna undersökning bli en väckarklocka som ger förändring och rätt kunskap, annars är det kanske du eller jag som patient som blir nästa offer, med ett helvete eller i värsta fall döden som följd. Låt inte detta ske, utan var påläst vid nästa läkarbesök och kräv din rätt som patient.

För allas bästa