Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Claudio Bresciani/TT

Kanske hade massakern på Drottninggatan kunnat förhindras?

Svenska regeringar har varit fega och undanglidande när det gäller att ta itu med den våldsbejakande islamistiska terrorn. Det framkom när Magnus Ranstorp, internationell terrorexpert och forskningsledare vid Försvarshögskolan, sommarpratade i P1.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Ranstorp var inte nådig mot de styrande politikerna som kommit efter andra länder när det gäller att stifta lagar och vidta åtgärder för att hejda terrorismen och skydda befolkningen.

Ranstorp tar som exempel Rosengårdsrapporten som han och Josefine Dos Santos vid Centrum för asymmetriska hot och terrorism på försvarshögskolan la fram redan 2009.

I rapporten föreslogs lagar mot tvångsgifte och arrangerade äktenskap. Författarna beskriver redan då hur vissa religiösa friskolor i Malmö driver en verksamhet som inte är förenlig med en värdegrund byggd på mänskliga rättigheter och demokrati. Författarna förordar att staten ser över de medel som sådan verksamhet får och även kontrollerar hur den bedrivs.

Malmö stad föreslås ingå i ett samarbete med Köpenhamn, som redan ingår i ett europeisk nätverk med Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Liverpool och Essen. Dessutom föreslås en granskning i detalj om föreningarna tar emot medel från utlandskällor.

Stora delar av pressen rasade, kallade utredningen för vara rasistisk och kritiserade de båda forskarna väldigt hårt. Som vanligt vågade inte politikerna vare sig inom regeringen Reinfeldt eller oppositionen vidta några åtgärden i sin rädsla för mäktiga propagandajournalister i Ekot, svt, tv4 och många tidningar. Det hände ingenting! Utredningen tystades ner. Men har nu lyfts fram sedan "utvecklingen" tvingat makthavarna konstatera att utredarna hade rätt.

Ranstorp konstaterar att man i utredningen genom ingående intervjuer med de boende i Rosengård även fick insyn i vilka som skulle kunna utveckla sig till verkligt farliga terrorister. En från Rosengård blev sedan ledande vid det stora islamistiska terrorangreppet i Paris den 15 september 2015.

Under tre timmar slog terroristerna till mot sex platser; kaféer, restauranger, konsertlokalen Bataclan och fotbollarenan Stade de France. 130 dödades och 368 skadades

Kanske hade massakern på Drottninggatan i Stockholm kunnat förhindras om ansvariga politiker inte svikit utan hade tagit rapporten på allvar och inte väntat tills nu med att vidta vissa åtgärder som föreslogs i Rosengårdsrapporten för tio år sedan.

Rune Lanestrand

Tidigare politisk redaktör på Älvsborgsposten