Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

 Bild: Heiko Junge
Bild: Heiko Junge

Kanske skulle du flytta till ett sådant land

Replik
Svar på Jag tänker strunta i att sortera soporna, 2 december.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Jag kan förstå att det kan kännas meningslöst att ”vara redig och tänka på miljön” när man upplever att stora delar av världen inte gör det. Jag känner faktiskt samma sak när jag hör och läser att det verkar vara en stor andel människor i Sverige som dessutom inte heller verkar bry sig och tycker att klimatsmart känns meningslöst och ”tramsigt”.

Faktum är dock att du och jag och alla andra som lever i den här delen av världen också är de som släpper ut mest koldioxid per person och påverkar miljön negativt mest. Därför har vi också ett ansvar att göra allt vi kan för att minska vårt miljöskadliga beteende. Att säga att ”någon annan borde göra något men inte jag” känns inte så klädsamt. Alla måste göra sin del. Du är ansvarig för ditt liv och dina handlingar. Om du känner dig omotiverad kanske du kan tänka på några barn i din närhet, de och deras barn har också rätt till att få leva ett drägligt liv på denna planet långt efter att du och jag vilar i jordens mull.

Här måste varje enskild individ dra sitt stå till stacken oavsett om det känns meningslöst eller inte. Att bara tänka på sig själv här och elda gamla bildäck kommer inte få stora delar av världen att bry sig mer om miljön, snarare tvärtom.

Mitt tips för att bli av med känslan av meningslöshet är att engagera sig. Gör goda miljöval, prata klimat med vänner och familj eller gå med i en förening som jobbar med miljöfrågor.

Kanske är det inte heller en sån dum idé för dig att flytta till ett land där tonvis av sopor ligger på stranden. Kanske kan du starta ett arbete med att ta tillvara på soporna, återvinna material, rädda haven från plastföroreningar och utbilda människor på plats i sopsortering? Det om något skulle ju påverka miljön gott. Lycka till!

Inte läge att sluta bry sig