Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Susanne Engdahl-Jensen
Bild: Susanne Engdahl-Jensen

Katastrofscenario med bristande verklighetsförankring

Replik. Svar på Nu gäller det för Trafikverket att tänka bäst projektering, 19 april.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

”Infödd Trollhättebo” målar 19 april upp ett katastrofscenario, med bristande verklighetsförankring, om man drar slussen i Norr. Hens text är inte ny, utan cirkulerar också i andra forum. Återigen ber jag dig att bli saklig annars går det inte att föra en seriös debatt. Tonläget kommer bli högt nog senare i höst, det är jag säker på.

Skog kommer avverkas i både Syd och Norr. Faktum är att mer berg ska bort i Syd, vilket ger mer transporter under längre tid, ökad CO2-utsläpp och belastar miljön mer. Du namnger fyra hus och delar av Västergärdet som måste rivas. Trafikverket bedömer att ett till tre hus påverkas i Norr. Din matematik håller inte. Titta på korridoren. Trafikverket vet värdet av dessa k-märkta hus, och kommer följaktligen bli föremål att på ett respektfullt sätt flyttas om man väljer Norr. Men till det behöver Trafikverket ha en samarbetsvillig och aktiv dialogpartner: kommunen. Och det finns en anledning varför norra korridoren ligger mellan Västergärdet och Skogsvreten - man vill påverka så lite som möjligt.

”Infödd Trollhättebo” hävdar en massa saker som hen inte har tagit sig tid att ta reda på från rätt källa. Jag är själv heltidsarbetande småbarnsförälder, skjutsar/lämnar/hämtar till mina barns skolor och aktiviteter. Nånstans däremellan tar jag mig tid att kontakta politiker, tjänstemän och Trafikverket. Det är då lätt förolämpande när ”Infödd Trollhättebo” sprider ren skrämselpropaganda och använder det som fakta. Givetvis kommer boende inte effektivt stängas ute från övriga staden. Om du är rädd att ett alternativ påverkar Sveriges elproduktion är en insändare inte rätt sätt att varna för det. Samtidigt förstår jag, förändring om man varken vet eller vill veta hur det kan bli, kan vara jobbigt.

Men det är inte du som ska övertygas, utan kommunens politiker.

Jag tror inte alternativ Norr kommer påverka turistnäring eller friluftsliv negativt, utan tvärtom. Älvrummet, kärlekens stig, Olidan, kopparklinten etcetera kommer bli ännu mer lättillgängligt med Norr, utöver alla andra sevärdheter som fall- och slussområdet erbjuder. Fler människor kommer söka sig dit.

Tänkvärt också. Hade du varit lika alarmerande år 1800, 1844, 1907 (Olidans byggår) eller 1916? Hade du skrikit lika högt när Västergärdet byggdes? Jag tror inte det, men det vet såklart bara du.

Om 100 år kommer du och jag kunna ta en kaffe på en vacker utsiktsplats i Norr och se ut över en sluss, ett kulturminne, som fint smälter in i Älvrummets landskap. Och området kommer vara mer välbesökt än idag.

Pär – inflyttad Trollhättebo och partipolitiskt obunden