Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tonåringen Greta Thunberg utnyttjas på ett sätt som gör insändarskribenten illa till mods.
Tonåringen Greta Thunberg utnyttjas på ett sätt som gör insändarskribenten illa till mods.

Klimatdebatten har fått en ny frontfigur i tonåringen Greta Thunberg

Greta Thunberg tog tåget när hon bjudits in till Världsekonomiskt forum i schweiziska Davos.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Hon har fått internationell uppmärksamhet och hon anses säga obekväma sanningar och ställa ledare och vuxenvärlden mot väggen. Om vi lämnar alla diskussioner kring klimatet åt sidan, som är en mycket viktig och brådskande fråga, vill jag här nämna en mycket obehaglig och cynisk del i denna historia. Hur denna historia är ett klockrent exempel på hur barn utnyttjas.

I detta fall av föräldrar med en politisk agenda. Föräldrar som är aktiva i klimatdebatten, som låter deras dotter bli ett plakat för deras åsikter, något som sätter spår för livet. Detta hyllas i medierna, för att åsikterna anses vara goda. Många med mig hade nog varit intresserade av hur "skolstrejk för lägre skatter" eller "skolstrejk mot invandring" påhejat av föräldrarna mottagits.

Antagligen omhändertagande av berörd ungdom och förlorad vårdnad för föräldrarna, och det med rätta! Att ett barn utnyttjas på det här sättet gör mig mycket illa till mods. Hur media bara hakar på utan att ifrågasätta är om möjligt ännu värre. Klimatet är en viktig fråga, faktiskt livsavgörande, men det här handlar inte om det. Det handlar om besinningslösa föräldrar med egna mål, som uppenbarligen inte drar sig för att kränka barns rätt till personlig integritet. Jag uppmanar med detta alla att ifrågasätta samhällstrender, det som media skriver och ta reda på bakomliggande intressen för att förstå skeenden.

Var skeptisk!