Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Stina Stjernkvist/TT
Bild: Stina Stjernkvist/TT

Klimatet är för viktigt för att göras till ett maktpolitiskt spel, MP!

Replik
Svar till Emma Nohrén (MP), TTELA 13 september.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Emma Nohrén (MP) möter vår sakliga kritik mot Miljöpartiets passivitet genom att göra frågan till ett maktpolitiskt spel. Jag är den första att beklaga det. Frågan om framtidens miljö och klimat är alldeles för viktig för det. Däremot är det både vår roll och vårt ansvar som regionens – och landets – största parti att söka lösningar på de fel vi ser, och söka stöd för våra förslag, särskilt hos partier som vi delar sakpolitisk syn på i andra sammanhang.

Vår kritik handlade inte om att det inte görs en hel del i regionen; därom råder generellt politisk enighet över partigränserna. Vi vill dock att nya steg tas och att ambitionsnivån för regionens miljöarbete höjs. Även om regionen är och har varit framgångsrik i sitt arbete så finns det alltid mer att göra.

Det är därför vi presenterar nya initiativ som syftar till att komma till rätta med till exempel skräpet i havet, men möts med motiveringen att det redan görs tillräckligt. Vi menar att strandstädning inte är en långsiktigt hållbar lösning, utan anser att vi ska försöka finna nya och bättre metoder. Vi vill också att regionen fokuserar mer på klimatanpassningsåtgärder vid bland annat fastighetsinvesteringar, ett arbete som saknas i regionen idag. Vi vet att klimatet blir varmare, skyfallen fler och vi har redan exempel på vad oaktsamhet med dessa frågor kan innebära.

På den nationella nivån har vi rödgröna partier ett mycket bra samarbete kring nödvändiga klimatsatsningar. Socialdemokraterna och Miljöpartiet i regeringen satsar stort på klimatområdet, och det är rätt. I de nationella organ som arbetar med klimatfrågor har Miljöpartiet ställts sig bakom ett mer systematiskt arbete i regioner och kommuner, men i Västra Götalandsregionen ställer sig partiets företrädare avvisande till liknande förslag.

Våra barn och barnbarn agerar och kräver fler och mer progressiva klimatåtgärder. Då måste vi som politiker svara upp och visa att vi tar klimathotet på lika stort allvar.

Vi socialdemokrater kommer att fortsätta lägga förslag som syftar till smartare och bättre klimatarbete i regionen. Vi hoppas att Miljöpartiet är beredda att kroka arm med oss i dessa frågor även här i Västra Götalandsregionen. Det har skett förut, med goda resultat.

Bijan Zainali (S)

Oppositionsregionråd och 2.e vice ordförande i regionutvecklingsnämnden