Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: JESSICA GOW / TT
Bild: JESSICA GOW / TT

Klimatet kan lätt rubbas på kort tid

Svar på "Miljörörelsen jobbar för högtryck med otrevliga resultat".

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Signaturen anonyme 'Svensson' skriver i sin insändare ännu en vetenskapligt ogrundad insändare med syfte att skjuta på öppet mål -  den 'världsomspännande miljörörelsen', detta syndikat av illvilliga kultister vilka drivs att förinta mänskligheten. Är det en verklighetstrogen bild, eller är det mer korrekt att miljörörelsen sedan 50-talet har verkat för att rädda människan från sig själv? Svensson anser uppenbart, så i tiden, att 'vi' gröna kultister är enbart av ondo. Försök till sakliga argument görs men inget nytt från klimatskeptikernas foliehattsklubb finns att finna. Hen tar upp det varmare klimatet under ett antal perioder i historisk tid (10.000 år bakåt), ett grönt Grönland och när Themsen frös.

Detta är sant men till lika inte motbevisar utan tvärtom visar hur relativt lätt klimatet kan rubbas på kort tid och detta utan solen och 'övriga universums' påverkan. Dessa klimatförändringar har kopplats till exempelvis större vulkanutbrott i fallet med Themsen. Det blir vidare lite löjligt att på ena handen anse att enbart mätningar (temperatur, lufttryck med mera) i modern tid (1750-talet och framåt) är att se som pålitlig vetenskap samtidigt som du hänvisar till Grönland runt 1000-talet och Europa på 1400- till 1800-talet? Dessa avvikande händelser bekräftas i studier av isborrkärnor tagna i Arktis och Antarktis. Samma studier och teorier visar på hur planeten haft en extremt snabb uppvärmning i takt med ökade utsläpp av fossilt koldioxid.

Det finns hur mycket fakta om detta som helst, världens ledande expertis är eniga men ändå så väljer 'Svensson' och övriga förnekare att tro på konspirationsteorier om den 'onda miljörörelsen'? En så hastig, på kort tid, ökning av temperaturen kan enbart avläsas i samband med stora och omvälvande händelser i jordens historia. Inget annat än av oss tillförd fossil koldioxid i atmosfären har funnits förklara den nuvarande ökningen.

Jag antar att 'Svensson' inte har barn och barnbarn som utan åtgärder går en minst sagt tuff framtid till mötes, lätt då att vägra ta sitt ansvar?

Alf Joakim Persson

Anhängare av vetenskapliga fakta