Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Johan Nilsson/TT
Bild: Johan Nilsson/TT

Klimatet utsätts för "tolkningar"

Replik
Svar på "Fortsatta konspirationsteorier...".

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Alf Joakim Persson (AJP) har svårt för att hålla sig till sanningen i sin replik utan satsar istället på desinformation. Som nu senast när han skriver, utan minsta belägg, att jag ”idiotförklarar majoriteten av professorer och forskare”. Jag är skeptisk till den tvärsäkerhet som ibland lyser igenom när somliga forskare uttalar sig om nutida och framtida klimat. Till exempel sa en klimatprofessor den 15 juli i TTELA: ”Vi befinner oss i en mycket snabb global klimatförändring”. Klimatet just nu vet man först om 30 år eftersom det beräknas på medelvärdet av 30 års observationer. Men att, som oftast sker, bestämma klimatets förändringar med hjälp av databaserade klimatmodelleringar är vanskligt eftersom klimatet är kaos och inte går att översätta i formler som sedan kan köras i dator med särskilt tillförlitliga resultat som följd.

När jag i somras vid granskning av ny statistik från SMHI antog att värmeökningen på senare tid inte gärna entydigt kunde bero på de värmande koldioxidutsläppen eftersom alla månader utom juni och oktober blivit betydligt varmare, men de senare inte ett dugg varmare, menade AJP att jag ”med lite enkla beräkningar med papper och penna” inte hade något med vetenskap att göra.

Intressant är då att i SMHI:s veteskapliga rapport Klimatologi 61, som kom fram till samma fakta som jag om juni och oktober, är förklaringen: ”En tolkning är att skillnader i storskalig atmosfärisk cirkulation i medeltal hållit ner temperaturen för dessa båda månader under 1991–2020.”. Märk väl att här används ordet ”tolkning”, som i praktiken inte ligger långt från begreppet ”gissning”. Det är bara ett exempel på hur ”tolkningar”, av det man inte riktigt förstår, vävs in i förment vetenskapliga rapporter. Hur många tolkningar/gissningar är invävda i de tusentals klimatrapporter som AJP påstår sig lita på? Kanske att min ”tolkning” om de värmealstrande utsläppen inte är så irrelevant, nämligen att de i sig inte entydigt kan förklara hela temperaturhöjningen på senare tid.

Därmed är den här ”klimatdebatten” avslutad för min del.

Ingemar Vänerlöv

Certifierad klimatobservatör