Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Magnus Andersson/TT
Bild: Magnus Andersson/TT

Klimatet väntar inte på Vänersborg!

Vi är nog många i vår kommun som är oroliga för klimatförändringarna på vår planet. Det kan kännas uppgivet att se hur de internationella klimatmötena misslyckas med att ena alla länder. Men vi i Vänersborgs kommun kan åtminstone ”sopa framför egen dörr” och agera där vi kan.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Vi i Miljöpartiet de gröna i Vänersborg är dock inte nöjda med den hastighet som vår kommun agerar. Om vi ska kunna minska våra utsläpp i den takt som krävs för att nå upp till kommunens miljöprogram, så måste vi öka farten. Nyligen presenterade myndigheten Trafikanalys hur transportsystemet utvecklas. En slutsats är att även om transporternas utsläpp minskar så kommer etappmålet (70 procent minskning 2030 jämfört med 2010) inte att kunna nås utan ytterligare initiativ och styrmedel.

För att underlätta hållbar pendling har vi i MP Vänersborg länge förespråkat snabbare utbyggnad av nya cykelstråk och till exempel arbetat för ett tågstopp i Brålanda. Vi är väldigt glada över att tågstoppet nu finns med i planerna. Det kommer innebära att betydligt fler får möjligheten att pendla hållbart. Vi kommer även i fortsättningen arbeta för minskade utsläpp från transporter med det manöverutrymme som finns inom Vänersborgs kommun.

Genom att utgå från våra barn – kommande generationer – och planetens resurser i alla beslut kan vi få till den förändring i samhället som krävs för att rädda klimatet. För oss, lokalt, innebär detta att vi måste börja med vår egen kommun. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.

Miljöpartiet de gröna i Vänersborg