Koliforma bakterier har påvisats på kommunens vatten

Replik Svar på Tråkigt att du inte ser fördelar med utbyggnad på Vänersnäs.

ANNONS
|

Angående svaret jag fått ser jag en hel del i ditt svar som behöver kompletteras. Ett 40-tal är inte "många" då det finns lite drygt 600 bofasta och därtill tillkommande fritidsfastighetsägare. Jag reagerar även på er sammanställning över 15 brunnar varav 11 av dessa har tjänligt vatten med anmärkning, vilket betyder "Dricksvattnet har en mindre tillfredsställande sammansättning som normalt inte bedöms medföra några hälsorisker" (från: Livsmedelsverkets föreskrifter om dricksvatten, LIVSFS 2017:2). Då jag tittar på de prover som tagits (och redovisats) på kommunens vatten har det påvisats Clostridium perfringens, Escherichia coli (E. coli) samt koliforma bakterier både ut från vattenverket samt ute hos konsument - dessa bakterier får inte förekomma för att vatten ska kallas för "tjänligt". För mig är det då underligt att ni inte tar upp detta i ert svar. Vårt vatten innehåller förhöjd halt av fluor, men håller sig inom normal variation. Kommunens vatten har högre halter (gränsvärde hos konsument 1,5, naturlig variation ska vara 0,1-0,31). Jag ställer mig frågande om alla konsumenter som idag har Vänersborgs kommun kan känna sig trygga på att de har "tjänligt" vatten.

ANNONS

När det gäller kommunens bräddavlopp visas de på sidan 19 i antagen blåplan. Bräddavlopp finns cirka 22 stycken och de har en bräddvolym på cirka 14000 kubikmeter. Många bräddavlopp finns i centrala Vänersborg, nära Vänern eller andra vattendrag. Skräcklan ligger sämst till där bräddavlopp finns på båda sidor om badvatten. Tittar man på länsstyrelsens hemsida finns både vattenströmmar samt tillrinningsområden redovisade vilket klart och tydligt visar att bräddavloppen i både Brålanda samt Frändefors förr eller senare kommer ut i Vänern. Vilket torde innebära att badmiljön påverkas långsiktigt på främst Dalslandssidan. Min fråga är även hur det kommer sig att bräddavloppen får förekomma då Vänersborgs kommun släpper ut orenat avloppsvatten som sprider sig till alla kommuner nedströms. Argumentet att rädda miljön och stoppa övergödda sjöar och vattendrag klingar falskt. Vi har godkänt avlopp som dessutom inte bräddar utan är slutet.

"Antog kommunfullmäktige en plan" vidare "vilka områden som "ska" ingå". Detta stämmer inte! I antagen blåplan står "ges möjlighet" utanför verksamhetsplan (sidan 27 + ett flertal sidor därefter).

Att arbeta hemifrån kan vi göra utan kommunalt VA!

Besviken och arg Vänersnäsare

ANNONS