Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Felaktig födelsedag? Enligt insändarskribenten är det fel att Vänersborgs kommun firar 374 år.

Kommunen fyller inte alls 374 år

Varför envisas Vänersborgs kommun med att bjuda till firande av kommunens födelsedag på missvisande grund?

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Nationell administrativ historik som gamla privilegiebrev, som med annat ord kallas stadsrättighet, är tydligen viktigt för styrande i kommunens centralort. Stadsrättighet var ju bara dåtidens tillåtelse av regeringen att officiellt bedriva handel och styrt penningflöde.

Vänersborgs kommun skriver på hemsidan att kommunen är 374 år, vilket är fel uppgift. Brätte tilldelades stadsrättighet redan cirka 1580, senare var det cirka 400 Brättebor som tvingades flytta till Huvudnäset och stadsrättigheten förnyades 1644 att gälla på platsen Huvudnäset.

Om det är någon som har fog att arrangera tårtkalas på dessa grunder så är det stadens intresseföreningar såsom Söners Gille med att fira stadsprivilegier från år 1580 eller 1644. Absolut inte Vänersborgs kommun.

Det finns många goda anledningar, utöver gamla årtal, att bjuda invånare till öppet hus för att träffa politiker och tjänstemän.

Gärna tillfällen i var och en av kommunens tätorter!

Tårta är gott men varför inte bjuda in näringslivet i kommunen att visa upp lokalproducerade och lokalt odlade livsmedel för provsmakning eller försäljning?

För övrigt är åldern på Vänersborgs kommun 44 år.

Tårtätare