Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Helena Landstedt/TT

Konkurrens på olika villkor

Replik
Svar på Trollhättan Energis replik, 29 januari.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Nej, Trollhättans Energi AB, TEAB, konkurrerar inte på samma villkor som privata företag. TEAB:s start med elförsäljning gav miljonförluster. Om ett privat företag går med förlust så får ägarna skjuta till mera pengar eller gå i konkurs. Ett kommunalt bolag med i huvudsak monopolverksamhet går aldrig i konkurs.

Inte heller sköt TEAB:s ägare, Trollhättans stad, till några pengar för att täcka förlusterna. Kommunen fick varje år ändå in sina 13,4 miljoner från TEAB. I stället täcktes förlusterna i den konkurrensutsatta elhandeln av abonnenterna i de icke konkurrensutsatta legala eller faktiska monopolen elnät och fjärrvärme via deras taxor. Ändå har TEAB långtifrån lägst pris på förnyelsebar el (källa: Elpriskollen).

Privata företag har inga monopolverksamheter att hämta pengar ur och styrelsen/ledningen riskerar ofta sina egna pengar. Därför blir det inte konkurrens på samma villkor när kommunala bolag ger sig in på konkurrensutsatta marknader.

Lars-Gunnar Johansson