Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Claudio Bresciani/TT
Bild: Claudio Bresciani/TT

Kontakt med vårdpersonal och föreslå tondöva reformer är anmärkningsvärt

Replik på ”Socialdemokraternas självbild behöver uppdateras”

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Kristdemokraterna skriver i replik till oss att ”Det må kanske komma som en överraskning för dem att även kristdemokrater talar med vårdpersonal.” För att klargöra – vi förstår att ni har kontakt med vårdpersonal. Det anmärkningsvärda är tondövheten i besluten ni fattar och reformerna ni föreslår, utifrån de kontakter ni har.

Stefan Svensson och Maria Nilsson är lika skickliga i att bland ihop korten som kristdemokratiska partiet centralt. De vägrar svara på frågan om på vilket ben de står på. De förespråkar ett förstatligande av sjukvården samtidigt som de vill följa sitt exempel i Stockholm och låta marknaden ta över vården. En motsägelse som de vägrar förklara för väljarna.

Det hade varit hederligt att tala om de egentliga ideologiska och politiska motiven bakom sitt vägval. Det hade varit ärligt att tala om att man vill ha tusentals vårdavtal – med allt vad det innebär i administrativa och kontrollkostnader – som i huvudstaden. Det hade varit klädsamt om de förklarade hur de skulle få till en sömlös vård mellan alla dessa aktörer. Det hade också varit på sin plats att tala om varför de inte står upp för sitt misslyckande i Västra Götaland när tusentals patienter i år och månader stått i kö för ett första besök eller en behandling.

Varför Västra Götaland har landets sämsta tillgänglighet i barn och ungdomspsykiatri, varför vårdanställda tjänar lägre än sina kollegor runt omkring i landet, varför man inte klarar den lagstadgade vårdgarantin, varför regionen går miste om statsbidragen till vårdgarantin och varför man haft så bristande styrning av digitaliseringen av sjukvården.

Nej Stefan och Maria, lösningen är inte att ändra huvudmannens adress till Stockholm, eftersom även staten kommer att behöva sina regionala nivåer för beslut och genomförande. Skillnaden blir bara att besluten fattas långt härifrån. Om det är svårt att samordna 21 regioner, kan man undra om det har varit lättare att samordna tusentals statliga myndigheter.

Vi förstår att Kristdemokraterna behöver bara några få procent av väljarstödet för att hänga sig kvar i politiken, men invånarnas behov av jämlik och jämställd vård är viktigare än politiska dimridåer.

Vi socialdemokrater lovar inte guld och gröna skogar. Vi är medvetna om att det tar sin tid att städa efter er, precis som det gjorde när ni lämnade makten år 2000. Men vi lovar att göra allt för att städa bort det politiska arvet efter er, om vi får väljarnas förtroende. Regionen kan bättre!

Bijan Zainali (S)

regionråd

Louise Åsenfors (S)

ersättare i regionstyrelsen