Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Stefan Bennhage
Bild: Stefan Bennhage

Kränkta av politisk debatt med osanna påståenden

Torsdag 13 april har kommunfullmäktige i Vänersborg möte. Förhoppningsvis tänker sig Benny Augustsson (S) och Dan Nyberg (S) sig för när de debatterar.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Vid sammanträdet i mars uttalade de sig nämligen väldigt kränkande i sin iver att hindra att frågan om vatten- och avlopp för Vänersnäs skulle återremitteras. De skrev oss kommuninvånare och skattebetalare på näsan och påstod vi vill vältra över kostnaden för våra avlopp på något de kallar ”va-kollektivet”.

Det är naturligtvis inte sant. Vi vill självklart ta ansvar för, och betala vad det kostar, att ta hand om våra avlopp med högt ställda krav. Oavsett om det sker i privat form eller i kommunens regi. Miljön får inte äventyras! Augustsson och Nyberg påstod att vi på Vänersnäs, som är tveksamma till den vatten- och avloppslösning som kommunen har tänkt sig, struntar i om vi skadar innanhavet Vänern som 40 000 ”andra” vänersborgare älskar. Och struntar i om vi förstör för jättemånga turister som vill besöka och njuta av sjön. Det är naturligtvis inte heller sant.

Självklart struntar vi inte i andra vänersborgare, eller turister, eller sjön! Vi vill absolut inte att någon ska få släppa ut farligt avlopp i sjön. Eftersom vi själva också älskar vårt innanhav. Vi tycker att miljön borde vara det allra viktigaste skälet för kommunen att dra ledningar för att hämta kiss, bajs, dusch- och diskvatten på landsbygden och pumpa det till avloppsreningsverket på Holmängen. Där det ibland släpps ut i Vänern (!) när det blir för mycket att ta hand om på en gång. Hur bra är det för miljön?

Och vilken miljöbelastning innebär inte hela va-projektet i sig? Har någon räknat på det? Vi är överens om att vi måste värna om miljön. Men vi är alls inte lika säkra som den politiska majoriteten att milslånga avloppsledningar från tvångsanslutna fastigheter till det centrala reningsverket är miljömässigt rätt väg att gå. Små och väl fungerande enskilda avloppslösningar kan vara minst lika bra. Och är betydligt mindre sårbara. Man måste få ha en avvikande åsikt, utan att kränkas av osanna påståenden från talarstolen. Det var mycket lågt.

Kränkta