Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Janerik Henriksson/TT
Bild: Janerik Henriksson/TT

Kraftledningsgator i Lilla Edet

Flera insändare har under senaste månaden målat upp en motsättning mellan östra och västra sidan älven i Lilla Edets kommun.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Det har också felaktigt utpekats organisationer som är drivande i olika lokaliseringsalternativ.

Det stora problemet är Svenska Kraftnät som inte använder modern teknik utan envisas med stora luftledningar. I LRF:s yttrande över den föreslagna ledningen väster om älven förordas markförlagd högspänningskabel och inte alls det som påstås av ”Vi öster om älven”.

På gång är också upprustning av den befintliga 400 kV luftledningen (=kilovolt) mellan Trollhättan och Kilanda. En sådan upprustning kommer att innebära stora ingrepp eftersom säkerhetsavståndet till bebyggelse har ökat och många fastigheter därigenom måste lösas in. Även här blir det mycket bättre om markförlagd kabel används.

Om vi samarbetar i stället för att blåsa upp motsättningar som inte finns, kanske vi rår på Svenska Kraftnät. I bästa fall grävs det ner en kraftig kabel som ersätter de två befintliga 400 kV-ledningarna och dessutom den nya 400 kV-ledningen väster om älven.

Bjarne Färjhage,

före detta ordförande i LRF Lilla Edet