Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Mads Claus Rasmussen
Bild: Mads Claus Rasmussen

Kriget kunde förebyggts – nu måste ett fredsavtal till

Ryssland har nu preciserat sitt förslag till fredsavtal.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Förslaget går ut på att Krim ska förbli ryskt, att de två separatistregionerna ska bli självständiga och att Ukraina inte ska ansluta sig till någon militärpakt. Kraven har ingen större betydelse för vanliga ukrainare. Det enda som skulle hända är att kriget avslutas, att krimborna och separatisterna skulle bli glada samt att Ukraina liksom Schweiz, Österrike, Sverige och Finland inte skulle vara med i Nato. Rysslands förslag till fredsavtal bör godtas, eventuellt med kompromissen att krimborna om till exempel tio år åter ska rösta om vilket land de vill tillhöra.

Det är oförsvarbart att ukrainska och ryska liv ska förstöras på grund av maktspel, prestige och oförmåga eller ovilja att få ett avtal till stånd under alla dessa år efter 2014. Hjältarna i dagens värld är inte de som manar till strid utan de som kan skapa fred. Ukraina får inte bli en bricka i ett globalt politiskt spel med oerhörda lidanden och förstörelser för ukrainarna och stora risker för Europas framtid på grund av ett utdraget krig. Krig skapar död, oerhörda lidanden, hat och förstörelse, högsta prioritet måste vara att det ska ta slut, helst igår.

Även väst har agerat omoget och har sin del i händelseutvecklingen. Man måste även respektera Rysslands syn, till exempel att händelserna 2014 bottnade i en av väst stödd kupp mot en i demokratisk ordning vald regering, vilket bland annat krimborna inte accepterade. Väst måste förstå att det från Rysslands synpunkt är svårförklarligt varför till exempel avskiljandet av Kosovo från Serbien genom bombningar är mindre klandervärt än att Krim avskildes från Ukraina relativt fredligt.

P.F.