Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT
Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT

Kristallnatten - en händelse som vi aldrig får glömma!

Natten mellan den nionde november och tionde november 1938 förstördes judars affärer, synagogor och hus i hela Nazityskland. All egendom som judarna hade plundrades och förstördes. Det här är en historia vi bör ha i minne varje år. Ett minne av nazismens och rasismens grymhet som aldrig får återupprepas.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Det finaste ett samhälle kan ha är en gemenskap och ett samhälle där människor oavsett bakgrund, klass och kön känner sig trygga och respekterade och där vi står upp för varandras rättigheter. I dagsläget är det lätt att glömma sådana typer av hemska händelser när man debatterar om att partier i vänsterkanten enbart vill höja skatten och partier i högerkanten blott har som ambition att sänka den.

Vi kan inte ha en natt som kristallnatten, en natt då 400 judar dödades och som eskalerade till en situation där cirka 30 000 judar arresterades och fördes till koncentrationsläger. Vi får inte glömma vår historia, för vi har inte råd att våra historiska händelser återupprepas. Det är inte rättvist mot någon.

Till och med idag ser vi tecken på hur främlingsfientligheten växer sig allt starkare runt om i världen. Vi ser det i Ungern där Viktor Orbán inskränker de grundläggande demokratiska principerna, vi ser det i USA där Donald Trump bygger en mur mot Mexiko och vi ser det i Sverige när Sverigedemokraterna och deras retorik försöker splittra grupper.

Högerextremismen och främlingsfientligheten hotar vår fria demokrati, sätter grupper mot varandra och göder hat och misstro. Låt oss alla göra varandra en riktigt bra tjänst, stå upp för medmänsklighet och humanism, låt inte högerextremismen växa sig starkare!

Vi i SSU har och kommer alltid sträva efter ett samhälle där våra medborgare känner sig välkomna och respekterade, och trots det högerextrema motståndet så kommer vi outtröttligt kämpa för att säkerställa att en händelse som kristallnatten inte ska hända igen.

SSU Trollhättan