Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Christine Olsson/TT
Bild: Christine Olsson/TT

Kungasläktens öde är i ständigt strålkastarljus

Födsel. Familj. Födelsedag. Student. Förlovning. Bröllop. Begravning. Dessa händelser tillhör den privata sfären hos alla medborgare i Sverige.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Men inte för dig och din släkt. Alla era familjeangelägenheter tillhör allmänheten och ska göras allmänheten till godo tycker en knapp majoritet av landets befolkning.

Din släkts öde är i ett ständigt strålkastarljus. Från den dagen ni föds till den dagen ni dör. Alla era familjehändelser trycks upp på löpsedlar och basuneras ut till var och en. Lystna rojalister och monarkister förundras över "senaste nytt" från monarkins Sverige. Allt under en hopplöst föråldrad förespegling om ett kungadöme som inte längre finns. Men Carl-Gustaf, jag vill att du ska veta att vi är många som lider i det tysta. Vi lider av att ett av världens mest stabila demokratier fortfarande väljer att hålla dig och din släkt i ett grundlagsskyddat dekorativt "fängelse". Jag skäms och vill be dig och din släkt om ursäkt.

Jag och många andra medborgare skulle vilja ge dig en present efter 75 år av "fångenskap". Vi som tror på att Sverige egentligen vill ha en demokrati som gäller alla medborgare. Stor som liten. Tjock som smal. Vi vill ge dig friheten att gå din egen väg. Frihet att göra vad du vill. Jag kommer vara delaktig i avvecklandet av den 210 år gamla successionsordning och uppdaterandet av regeringsformen. Vi vill att du äntligen ska kunna vandra på den stig du alltid velat vandra. Grattis Carl-Gustaf Bernadotte, må du leva dina sista år i den frihet som jag och alla andra medborgare i Sverige tar som självklarhet för oss själva.

Staffan Dunér