Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kunskap och engagemang finns inte?

AB EdetHus fortsätter att samla på sig fastigheter inför framtiden, och satsar på att försörja kommunen med hyresrätter. Bra! Dock återfinner vi vid närmare titt en enorm underhållskuld i det redan innevarande beståndet.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Inget ovanligt i kommunala bolag, där ägaren, ofta till 100 procent kommunen själva, plockar ut vinsterna för att stoppa dem i hålen i sina egna budgetunderskott. Ett fenomen vi med säkerhet kommer att se mer av i framtiden.

AB EdetHus har dock fler problem än så. Med en kommun som ägare, så sätts fritidspolitiker i bolagsstyrelsen, vilka i sin tur ofta har ingen eller väldigt liten erfarenhet av att driva ett bolag med sådan komplexitet och bredd. Resultatet av detta är att risken för att bristande ledarskap, dålig kommunikation och usel psykosocial arbetsmiljö lätt går nämnda styrelse förbi. Företaget har alla förutsättningar att vara mycket framgångsrikt.

Men med en ledning, där vd i princip helt saknar ledaregenskaper och kontroll över sin egen organisation, kommer det snart att uppstå irreversibla problem. Vilket pågår just nu.

Bolaget ser redan förluster i dåligt formulerade hyreskontrakt, ett dåligt prioriterat underhåll, skador på grund av bristande kunskap och underhåll, nybyggnation där man får en usel slutprodukt på grund av slarv, arrogans och ren inkompetens.

Att styrelsen inte tar sig tid att granska och ifrågasätta bolaget förstår jag. Den kunskapen och engagemanget finns helt enkelt inte. Och därmed kan vanvården fortsätta.

Skattebetalare i Lilla Edet