Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Helené Furness
Bild: Helené Furness

Kvinnovården måste förändras

Det är dags att bana nya vägar för vår sedan länge organisationstyngda kvinnovård.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Som nybliven mamma fick jag uppleva sjukvården ifrån insidan som patient för första gången. Jag lärde mig att vi i Sverige har en organisationsstyrd mödra- och förlossningsvård hellre än patientstyrd. Så här är vi organiserade, varsågod att inrätta dig och din partners behov efter vår utformning.

Barnmorskor måste få mandat och tid att finnas till för den födande mamman hellre än för systemet. De måste få lov att föra tillbaka jordemoren in i förlossningssalen igen, vilket den senaste tidens forskning också visar. Barnmorskeflykten från svensk förlossningsvård talar sitt tydliga språk, något måste ske och det måste ske nu. ”Min barnmorska” och hemförlossningar är några exempel på modeller där man hellre utgår ifrån föderskors och deras partners behov än utifrån en dysfunktionell organisationskultur.

För ett par år sedan försökte grönblå majoritet genomföra ett vårdval inom mödrahälsovården. Den SWAT-analys vi då fick ta del av visade med all tydlighet en oerhörd rädsla för att släppa mödrahälsovården fri på entreprenad, varför det inte blev av den gången. Oron handlade inte lika mycket om en rädsla för att vården skulle bli mer patientcentrerad, utan en oro för att slå sönder en redan fungerande organisation. Bara det att denna organ aldrig var till för oss kvinnor. Den har aldrig tagit sin ansats i vad födande kvinnor och deras partners vill ha och behöver.

För att på allvar genomföra det paradigmskifte vi står inför inom mödra- och förlossningsvården krävs ett vårdval. Idag sparkar sig barnmorskor fria ifrån en dysfunktionell organisation och jobbar med exempelvis hemförlossningar i princip gratis, dels för att möta föderskors behov, dels för att få jobba på ett sätt som de känner meningsfullt och ändamålsenligt. Men vi saknar ett system för att de ska kunna få betalt för sina tjänster.

Regionhälsan som idag förvaltar mödrahälsovården tillsammans med våra hårt belastade kvinnokliniker anser jag sakna de muskler som krävs för att genomföra denna viktiga förändring. Det krävs ett vårdval där vi vågar släppa fram nytänkande entreprenörer och barnmorskor som vågar sätta mammorna först. Det är dags att bana nya vägar för vår sedan länge organisationstyngda kvinnovård.

Angelica Lundgren Bielinski (M)

Ledamot i Regionfullmäktige