Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Janerik Henriksson/TT
Bild: Janerik Henriksson/TT

Kyrkans skog ska förvaltas både hållbart och effektivt

Centerpartiet står för närodlad politik, så också i Svenska kyrkan. Svenska kyrkan har ett stort skogsinnehav som ska förvaltas både hållbart och effektivt.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Vi har alla ett uppdrag som medskapare i den värld vi lever i och så gäller även för det skogsinnehav som Svenska kyrkan har. Det betyder också att ta ansvar för det skogen kan bidra med för att nå klimatmålen och att aktivt bidra till utveckling av skogsbrukets produkter och tjänster.

Skogen är och har varit en ryggrad i kyrkans ekonomi sedan man började bygga kyrkor och anställa präster. Idag sköter stiften de så kallade prästlönetillgångarna, vilket är fastigheterna (skogen och jorden) och fonder. Guds gåva till oss att leva av ska brukas men inte förbrukas. Skogen har brukats och vårdats av oss människor i alla tider och idag är vi inne i en mycket spännande tid där skogen är grunden till produktutveckling, inte minst för att vi ska nå hållbarhet och klara klimatmålen i hela samhället. Den växande skogen är en betydande kolsänka, den mogna skogen skördas och då planteras ny skog som återtar uppdraget.

Svenska kyrkan miljöcertifierar sin skog, många skogar är dubbelt certifierade, vilket innebär att ta ansvar för att den biologiska mångfalden skyddas och att skogen odlas på ett ansvarsfullt och långsiktigt hållbart sätt. Kulturarvet finns också i skogsmiljön, med den fantastiska allemansrätten vi har och som vi skall slå vakt om och skydda för kommande generationer.

Skydda innebär klokt förvaltande. Det är ansvarfullt och kunnigt förvaltande som vi vill arbeta med i kyrkans skog och det är skogen som ger oss resurser att bedriva Svenska kyrkans viktiga arbete.

6 september börjar förtidsröstningen där du som är medlem i Svenska kyrkan och är 16 år kan rösta. Rösta för en öppen folkkyrka som är tillgänglig för alla.

Centerpartister i kyrkovalet för Skara och Karlstad stift

Mats Andersson, Vänersborg, kandidat till kyrkomötet och stiftsfullmäktige Skara stift

Kent Almkvist, Väne-Åsaka, kandidat till kyrkomötet och stiftsfullmäktige Skara stift

Annalena Levin, Västra Tunhem, kandidat till stiftsfullmäktige Skara stift

Martin Bertilsson, Trollhättan, kandidat till stiftsfullmäktige Skara stift

Mats Häggner, Gärdhem, kandidat till stiftsfullmäktige Skara stift

Karin Nodin, Mellerud, kandidat till kyrkomötet och stiftsfullmäktige Karlstad stift

Katarina H Johansson, Brålanda, kandidat till kyrkomötet och stiftsfullmäktige Karlstad stift

Åsa Edvardsson, Brålanda, kandidat till kyrkomötet och stiftsfullmäktige Karlstad stift

Carina Håkansson, Brålanda, kandidat till stiftsfullmäktige Karlstad stift

Ann-Sofie Larsson, Frändefors, kandidat till stiftsfullmäktige Karlstad stift

Peter Ljungdahl, Mellerud, kandidat till stiftsfullmäktige Karlstad stift

Tomas Nilsson, Mellerud, kandidat till stiftsfullmäktige Karlstad