Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Claudio Bresciani / TT
Bild: Claudio Bresciani / TT

Kyrkorna i Vänersborg jobbar osjälviskt för att hjälpa

När vi betraktar kyrkorna i Vänersborg, så ser vi ett stort socialt engagemang, men vi är verkligen inte unika, och det är det som är poängen med denna insändare.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Vi önskar bidra till större förståelse för kyrkornas insats för de grupper där behoven är som störst. Historiskt har kyrkan betytt oerhört mycket för samhällets utsatta och gör så även idag. I vårt land finns en snäv tolkning av tron med innebörden att tron bara skulle handla om något som rör det inre. Detta är en bristande förståelse av kyrkans väsen men också en kunskapsbrist om civilsamhällets betydelse.

Sedan många år tillbaka och genom hela pandemin har till exempel Pingstkyrkan i Vänersborg öppnat upp dörrarna så att kalla kroppar och frusna själar kunnat mötas av värmen när Lp-verksamheten är igång. Vi lever ut kyrkohistorikern Joel Halldorfs devis om att kyrkan ”inte ska vara ett andligt spa för medelklassen”. När det gäller vård av personer med missbruk finns det överväldigande vetenskaplig erfarenhetsmässig kunskap som visar på hur otroligt svårt det är att sluta med droger. Tänk inte för en sekund att vi förespråkar kravlöshet, men att bara ställa krav fungerar inte.

Det hjälper oftast inte att bestämma sig för att sluta med droger, utan det som behövs är en ny livsinriktning där man byter ut flaskan eller sprutan mot Jesus. 12-stegsrörelsen bygger på detta. Lp-verksamheten i pingströrelsen likaså. Det ger otroliga resultat och det är en del av kyrkans identitet. Jag ser så många hjältar i Lp-verksamheten, som fortsätter att istället servera mat i kyrkans kapprum och i kyrksalen, när serveringsvåningen förstördes av en översvämning förra året. Tacksamheten från besökarna är mycket stor!

Civilsamhällets styrka visar sig också genom alla de frivilliga krafter som engagerar sig i Erikshjälpens/Pingstkyrkans Secondhandbutik i Vänersborg. Där vill vi skapa en miljö som man både kan känna en tillhörighet och gemenskap i samtidigt som man hjälper barn runt om i världen genom butikens överskott.

Självklart är det positivt med en väl fungerande socialtjänst och god äldrevård, men idén att stat och kommun ska vara alla goda gåvors givare håller inte. Det går till exempel inte avhjälpa äldres ensamhet bara genom att säga att vi borde anställa mer personal. Initiativ med besöksgrupper bestående av volontärer på äldreboenden fyller ett stort gemenskapsbehov.

Flyktingströmmar till följd av krig skapar åter stora utmaningar och kyrkorna har jobbat osjälviskt och gjort Jesu prioriteringar till sina prioriteringar.

Vi vill applådera alla aktörer på detta område utanför kyrkans sfär och som vi med glädje samarbetat med! Men hur kan samhällets stöttning av dessa initiativ i civilsamhället inte vara en valfråga?

Johan Gustafsson

Lp-föreståndare Pingstkyrkan Vänersborg

Örjan Johannesson

butikschef Erikshjälpens/Pingstkyrkans Secondhandbutik

Marianne Gustafsson

pastor/själavårdare Pingstkyrkan Vänersborg

John Derneborg

pastor/föreståndare Pingstkyrkan Vänersborg