Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Christine Olsson/TT
Bild: Christine Olsson/TT

Kyrkovalet inget allmänt val utan för dess medlemmar

Runt om i landet står präster varje söndag och lyser Guds frid över församlingen. Ni duger, ni är jordens salt! Det är ni som ger maten smak, ni är räcker till, ni behöver inte känna skuld allt är förlåtet.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Einar Billing en gång biskop i Västerås menade att detta att lysa Guds frid över församlingen var den viktigaste uppgiften för, som han beskrev det, folkkyrkan. På 30-talet var det en utmaning inom statskyrkan, att vända sig till alla utan motprestation. Ingen var finare än någon annan ingen var mer utvald.

När kyrkan skiljdes från staten år 2000 reglerades form och innehåll av en ny kyrkolag istället för som tidigare av en myndighet. Det ska vara en demokratiskt uppbyggd organisation och verka för alla i som bor inom församlingens gränser. Själv är jag en av de omkring 15 000 medlemmarna i Svenska kyrkan i Vänersborg. I Sverige är det nästan 5,5 miljoner medlemmar. Jag är döpt, konfirmerad och har gift mig i Svenska kyrkan. Ibland när jag inte räcker till ber jag om hjälp och ibland när man känner sig riktigt nöjd visar jag tacksamhet. Barnatro måhända men en viktig del av mitt liv. Ibland går jag till kyrkan men det blir inte så ofta. Så här ser det ut för många medlemmar som ska rösta den 19 september och vi spelar lika stor roll som mer aktiva medlemmar präster och biskopar. Vi är medlemmar i Svenska kyrkan på lika villkor även om vår tro tar sig olika uttryck. Detta är en utmaning för verksamheten i kyrkan, att vara kyrka i samhället och ha samhället i kyrkan men det är en utmaning som de flesta medlemmar präster och biskopar välkomnar. Att vara kyrka mitt i livet – alla duger, tillsammans är vi jordens salt.

Skara stift är ett av Sveriges 13 stift. De förvaltar skog och mark för strax under 5 miljarder kronor. Detta förvaltas och avkastningen fördelas med full insyn av folkvalda genom stiftsfullmäktige och dess styrelse och nämnder. Klimatmål, arbetsmiljö, lönsamhet bland annat diskuteras flitigt på egendomsnämndens möten och de redovisar till stiftsfullmäktige för beslut. Hjo folkhögskola, Lilleskogs retreatcenter- en plats för att vårda själen, och Flämslätts stiftgård är andra delar av vårt stift. Alla kyrkoherdar som anställs i stiftet anställs av församlingens demokratiskt sammansatta kyrkofullmäktige och måste förklaras behöriga av domkapitlet stiftet. Det demokratiska rummet är en viktig del av vår nya statskyrka även om många förfäktar denna idé.

Kyrkovalet är inget allmänt val utan ett val för dess medlemmar över 16 år. Kyrkan finns i samhället och samhället finns i kyrkan, samma skillnader i åsikter i värderingar. Därför är det naturligt för oss socialdemokrater att ställa upp i en nomineringsgrupp. Vår ideologi om ett rättvist och solidariskt samhälle har sitt ursprung i frikyrkorna på mitten av 1800-talet. Biskop Einar Billing formade begreppet folkkyrka, en engagerad, demokratisk, evangelisk och Lutersk kyrka på 30-talet. Jag och andra socialdemokrater ställer upp i valet för att försvara och utveckla kyrkan. Gå inte ur kyrkan, gå med istället och var med och utveckla kyrkan. Gå framförallt och rösta! Eller gå bara in och tänd ett ljus och känn att någon ler mot er. Kyrkan behövs!

Anders Gunn

socialdemokrat och ledamot i kyrkorådet i Vänersborgs och Väne- Ryrs församling