Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lägg förslag som vi Sverigedemokrater kan rösta på!

Eftersom habiliteringsersättningen är så låg för personer som har daglig verksamhet, så anser vi Sverigedemokrater att det är på tiden med en höjning av denna, menar debattören.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Replik på ”Lögnerna från M fortsätter”.

Syftet med lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) innebär att du ska kunna leva ett så gott och självständigt liv som möjligt. I rätten till ett gott och självständigt liv ingår till exempel att du ska ha möjlighet att arbeta, studera eller ha någon annan meningsfull sysselsättning och i detta ingår daglig verksamhet.

Eftersom habiliteringsersättningen är så låg för personer som har daglig verksamhet, så anser vi Sverigedemokrater att det är på tiden med en höjning av denna. Utan det statliga bidraget, så räcker habiliteringsersättningen knappt ens till den dagliga lunchen. Vi Sverigedemokrater yrkar att habiliteringsersättningen skyndsamt höjs med hundra procent. Denna motion lämnade jag in i oktober 2021.

I mars 2022 blev det avslag i omsorgsnämnden och vi fick också höra av S och V att detta skulle bli en sänkning. Hur kan hundra procents ökning bli en sänkning? Motionen har inget med statsbidraget att göra. M, KD, C deltog inte i beslutet.

På kommunstyrelsen i oktober 2022 blev det till slut en återremiss. När den återkom till kommunstyrelsen i november 2022 blev det avslag från S och V. M, KD, C deltog inte i beslutet. När det slutgiltiga beslutet togs i kommunfullmäktige i november 2022, så blev det återigen avslag från S och V och M, KD, C deltog återigen inte i beslutet.

Vi Sverigedemokrater yrkade bifall i alla instanser. Vi ville alltså höja grunden på habiliteringsersättningen permanent med hundra procent från 55 kronor till 110 kronor per dag, för ingen vet ju hur länge det statliga bidraget finns kvar att söka.

Men, trots att vår motion inte gick igenom, så känns det ändå väldigt bra att vår motion startade en sorts budgivning, för helt plötsligt, så hade alla partier med en höjd habiliteringsersättning i sina budgetar när vi hade den maratonlånga budgetdebatten på kommunfullmäktiges möte i december 2022.

Tack för att ni tagit rygg på oss Sverigedemokrater angående en höjning av

habiliteringsersättningen. När vår budget blev bortröstad och eftersom M, KD, C:s budget innehöll en hel del bra saker som vi gillar och även hade med i vår budget, så kunde vi i egenskap av vår vågmästarroll släppa fram deras budget.

Vi kommer att rösta på de förslagen som är i Sverigedemokratisk anda och som är bäst för Trollhätteborna. Till samtliga partier: Lägg förslag som vi kan rösta på. Nu ser vi med spänning framåt på ett Trollhättan som ska bli bra igen.

Monica Tenberg

Ledamot i omsorgsnämnden Sverigedemokraterna Trollhättan