Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Arbetsglädje. Och stolthet över det man gör är överskuggande viktigt. Detta finns på Fryken, glada miner och en gemenskap i arbetet. Inte alltid kommunikation via många ord, skriver debattörerna. Bild: Patrik Otter

Lägg inte ned Frykens Trä i Mellerud

Tack till Daniel Jensen (KD) som vill rädda Frykens Trä, daglig verksamhet i Mellerud.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Vi är fler som vill rädda Fryken. Vi anhöriga som får vara brukarnas språkrör, då de har svårt att föra sin egen talan. Sent i utredningsprocessen kommer nedläggningsplanerna oss till kännedom.

Att besparingar räknas i kronor är allmänt känt. Varför spara in Frykens verksamhet. Enligt Daniel Jensen är ju de ekonomiska beräkningarna i beslutsunderlaget under all kritik (TTELA 3 oktober).

Det finns fler aspekter än de ekonomiska. Frykens verksamhet är mycket välfungerande. Från “Stock till låda” benämndes en artikel i TTELA för ett antal år sedan. Detta koncept gäller än. Stockar köps in, sågas och förädlas till olika träprodukter som lådor och lastpallar. Flera företag i Mellerud är inköpare av Frykens produkter. Daloc, Hellbergs, Emballator Plast Mellerud för att nämna några.

På Fryken finns många olika arbetsmoment att delta i. Ett rörligt och omväxlande jobb i dessa stillasittande tider. Enligt Michael Mellby (S), socialnämndens ordförande, som inte delar Daniel Jensens inställning till bevarandet av Fryken “ är målet att skapa Sveriges bästa verksamhet inom LSS“ (TTELA 3 oktober). Då är det väl Fryken med sin unika verksamhet som det skall satsas mer på och lyftas fram som ett mycket lyckat och gott exempel på daglig verksamhet. Informera och introducera omsorgstagare till verksamheten. Troligt är att fler vill arbeta där än vad som i nuläget framkommit.

Arbetsglädje och stolthet över det man gör är överskuggande viktigt. Detta finns på Fryken, glada miner och en gemenskap i arbetet. Inte alltid kommunikation via många ord. Men en kommentar, en gest, en vink, ett skratt och en klapp på axeln är också ett gott språk. Ett arbete att gå till varje dag med trygghet i ryggen.

Så politiker och LSS-enhet besök Fryken, ta er tid för att SE verksamheten och brukarna. Verksamheten är väl värd ett besök trots att det just nu saknas stockar genom inköpsstopp och att brukarna inte har sina gladaste stunder på grund av oro för framtiden.

Så låt Frykens Trä leva !

Berit Larsson, Marianne och Arne Henriksson