Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Christina Blom
Bild: Christina Blom

Lägg ner Radio Västs Framåt Fredag – med medarbetare utan självkritik

Radio Väst har inlett ett internt arbete om värdegrund. Det är inte en dag för tidigt.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

De inblandade vet säkert med sig att skandalen i ”Vi i femman” inte var något enstaka misstag i arbetet. Kanalchefen(!) Peter Sundblad, som avslöjades när mikrofonerna av misstag var på, skyndade sig att beklaga att det hade hänt. Men notera att det som han först beklagade i radiointervjun var att hans och programledarens interna kommentarer hade råkat höras – inte att de båda förde diskussioner som absolut inte ska föras. Att som ansvariga för hela tävlingen sitta och uttala sig om lagen och om enskilda personer, det är givetvis helt oacceptabelt.

Men att det över huvud taget kan ske beror på att (många på) Radio Väst under ett antal år utvecklat en speciell attityd till sig själva och till omvärlden. Det handlar hela tiden om att medarbetarna ska ha roligt tillsammans, i synnerhet uppskattar de om någon flamsar iväg långt ifrån vad man kan kalla seriöst. Det är inte fel att ha roligt tillsammans, men frågan är om det är kollegerna eller lyssnarna som är i centrum för arbetet.

Den här jargongen når sin kulmen varje fredag i ”Framåt Fredag” där några medarbetare i full frihet får häckla alla möjliga företeelser utanför studion, där de troget hyllar varandra för varje råsop någon delar ut. Här finns ingen självkritik. Gärna något under bältet, då tror de att det blir ännu bättre. Och räcker det inte med deras egna skratt trycker de på knapparna för skratt och applåder, så att ingen ska missförstå att de just hört ett ”skämt”.

Det känns som att det saknas en vuxen i rummet. När man lyssnar på andra lokalradiostationer förstärks den känslan ytterligare.

Man kan ifrågasätta om medarbetarna på en statlig radiokanal ska få lägga arbetstid på detta gycklande i stället för att jobba med seriösa journalistiska uppdrag. (Med tanke på kvaliteten utgår jag från att de inte använder arbetstid åt att förbereda programmet, men den risken finns).

Frågan är om vi verkligen måste ha denna buskis i Radio Väst varje vecka. Jag är övertygad om att den attityden inte bara leder till ett uselt program, hur många gånger de än trycker på applådmaskinen. Det är också den här flamsiga och oseriösa stämningen som allt mer präglar Radio Västs övriga sändningar – och därför ska man inte vara överraskad för vad som kan höras när Radio Väst tror att mikrofonerna är avstängda.

Lägg ner Framåt Fredag som ett första steg i värdegrundsarbetet