Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Trötthet är det mest förekommande besväret på drygt 70 procent, uttrycker debattören. Bild: Henrik Montgomery/TT
Trötthet är det mest förekommande besväret på drygt 70 procent, uttrycker debattören. Bild: Henrik Montgomery/TT

Lägger extra krut på hälsan och arbetet idag

Idag 14 februari på ”Alla hjärtans dag” lägger Kommunal extra krut på att diskutera hälsa som påverkas av arbete. Ingen ska dö, skadas eller bli sjuk av sitt arbete. Men trots det så har 1,4 miljoner av Sveriges 5 miljoner sysselsatta haft besvär till följd av arbetet det senaste året. Trötthet, smärta och värk är de vanligaste besvären och det är fler kvinnor än män drabbas. För Kommunal är dessa siffror alarmerande.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Arbetsmiljöverket har nyligen släppt en rapport som bär namnet ”Arbetsorsakade besvär” – rapporten visar hur arbete i många branscher påverkar vår hälsa negativt. Av Sveriges 5 miljoner sysselsatta har 1,4 miljoner haft besvär till följd av arbetet det senaste året. Trötthet är det mest förekommande besväret på drygt 70 procent. Symtom som oro, depression, minskad koncentrationsförmåga, sömnstörningar, huvudvärk, minnesproblematik och ångest är vanligare bland dem mellan 30-49 år och här förkommer också en överrepresentation av kvinnor. Forskningen påtalar att arbeten där man arbetar med att hjälpa andra människor är emotionellt krävande. Det är branscher som i hög grad är kvinnodominerande. Dessa yrken har två aspekter som påverkar – höga krav på arbetet samt små möjligheter att påverka sitt arbete vilket leder till ökad stress.

Att vara borta från arbetet får konsekvenser först och främst för individen men också för samhället i stort.

Kommunal anser att vi tillsammans måste lägga större vikt vid arbetsmiljöarbetet. Här är våra förslag:

• Varje arbetsplats ska bedriva systematiskt arbetsmiljöarbete. Arbetsmiljöverket beskriver att man på hälften av arbetsplatserna som undersöks i rapporten inte genomför arbetet som det är tänkt. Här är det arbetsgivaren tillsammans med anställda som ska nå denna förbättrade miljö.

• Beslutsfattare måste se till att det finns tillräckliga medel för att kunna bedriva en verksamhet som är säker utifrån ett arbetsmiljöperspektiv.

Fredrik Rydell

Ordförande Kommunal

Lilla Edet/Trollhättan