Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Martin Sylvest
Bild: Martin Sylvest

Lågvattendebatt av två partiledare om koranbränningen!

I Aktuellt 2 maj debatterade Annie Lööf och Jimmie Åkesson de våldsamma upplopp som följt på Rasmus Paludans planerade koranbränningar.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Annie Lööf ansåg att polisen borde ”begränsa demonstrationer med hänsyn till allmän ordning”. Jimmie Åkesson säger då att med ditt förslag att flytta demonstrationer för att motståndare kommer och kastar sten, det är helt orimligt därför att det är ett allvarligt hot mot demokratin och yttrandefriheten. Annie Lööf säger då att ”yttrandefriheten även gäller ”provokativa rasister och nazister, som ingår i ditt gäng.”

Jimmie Åkesson svarar då att ”Centerpartiet har en lång tradition av att anpassa sig till islamism, men någonstans går gränsen, för kan man inte respektera yttrandefriheten i Sverige, då ska man inte bo här”. Av de som lyssnade på debatten tyckte nog de allra flesta att Annie Lööf och Centerpartiet hamnade helt fel angående tolkningen av yttrandefrihetsgrundlagen?

Till skillnad från de flesta andra länder har Sverige fyra grundlagar: regeringsformen (RF), successionsordningen (SO), tryckfrihetsförordningen (TF) och yttrandefrihetsgrundlagen (YGL) och det är tillåtet enligt YGL att bränna både bibeln och koranen i Sverige.

Ny juristtolkning 2022?