Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Stefan Bennhage
Bild: Stefan Bennhage

Låt dig inte luras av KD:s dimridåer!

Replik
Svar till Ricky Karlsson (KD), TTELA 20 maj

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

1 maj är sedan år 1890 arbetarrörelsens dag. Den högtidlighålls runt om i världen, i Sverige och även i Trollhättan. Av tradition sker också demonstrationer, oavsett styre i landet eller staden. Arbetarrörelsens hundraåriga kamp lyfte Sverige från fattigdom till ett av världens rikaste länder. Det är en kamp som Ricky Karlssons (KD) gelikar alltid med full kraft motarbetat.

Därför är det inte oväntat att Ricky Karlsson i sin insändare raljerar över att människor går samman och står upp för solidaritet, jämlikhet och broderskap – frågor som är lika aktuella idag som de var för 129 år sedan.

Ricky Karlssons eget parti är ett bra bevis på att denna kamp måste fortsätta. Väldigt lite är kvar av KD:s kristna kärleksbudskap i den politik partiet driver idag. KD går i bräschen för att öka samhällsklyftor, minska jämställdheten och att återgå till en tid när arbetare fick stå med mössan i hand. Det var inte heller Rickys företrädare som kämpade för rätten till en jämlik och jämställd sjukvård.

Det är sant som Karlsson (KD) skriver, att köerna till sjukvården har växt. Detta vill han skylla på den S-ledda regeringen. Han är fullt medveten om att det är landstingen – numera regioner –, inte staten, som har huvudansvaret för sjukvården. Västra Götalandsregionen styrs sedan valet 2014 av Ricky Karlssons eget parti, Kristdemokraterna, tillsammans med Moderaterna, Liberalerna, Centern och Miljöpartiet. Under denna period har köerna till operation och behandling ökat dramatiskt. Idag bryter regionen varje dag mot lagen om vårdgaranti när tusentals sjuka väntat mer än 90 dagar för operation eller behandling. Idag får inte cancersjuka vård i tid i den region som Rickys partikamrater styr.

Ricky kan inte heller ha missat vad som har hänt med sjukhusens ekonomi under Kristdemokraternas tid vid makten i regionen. Vid förra årets slut hade sjukhusen tillsammans hisnande 1,2 miljarder i underskott. Vi socialdemokrater lyckades driva igenom att dessa avskrevs. Men underskotten fortsätter i år, på grund av den underfinansiering av sjukvården som Rickys partivänner har beslutat om. Dessa underskott ska ställas i ljuset av dels den skattehöjning som KD genomförde från 2015, dels den S-ledda regeringens ökade resurser på cirka 7 miljarder kronor till vården i Västra Götalandsregionen.

Det finns alltid saker att förändra och utveckla i den kommunala och regionala verksamheten, men den som vill bidra konstruktivt till det ska hålla sig till fakta – inte lägga dimridå över sina egna tillkortakommanden.

Bijan Zainali (S)

Oppositionsregionråd