Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Henrik Holmberg / TT
Bild: Henrik Holmberg / TT

Lönesatsningen som genomförts är finansierad

Replik på ”S ofinansierade gåva till Kommunal riskerar satsning på bristyrken” samt på ledarsidans ”Karl af Geijerstam: Regionen går mot underskott om S får bestämma”.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Först och främst så vill jag poängtera att lönesatsningen SD, S och V genomförde visst är finansierad, det påhittade resonemanget om att vårt beslut skulle plundra avsättningen till pensionsfonden är rent nonsens. Moderaternas gruppledare har lyckats etablera en alternativ sanning med det pressmeddelande som gick ut innan kritikerna och skribenterna fattade pennorna.

Avsättningen till pensionerna sker inte baserat på resultat regionen gör, det vill säga det hanteras inte i bokslutsdispositionerna vid årets slut. Avsättningen är förutbestämd, den finansieras med regionbidrag till moderförvaltningen i budgeten och därefter räknas det fram ett prognosticerat helårsresultat.

I det redan budgeterade regionbidraget inför i år ingår ökade pensionskostnader med 261 miljoner kronor jämfört med år 2021. Det betyder att avsättningen är redan gjord i den budget som råder.

SD, S och V:s gemensamma förslag som regionstyrelsen tog, finansieras ur resultat.

I det budgetförslaget som vann i regionfullmäktige 2021 som gäller för 2022 fanns det 800 miljoner kronor kvar i resultat, och i den senaste delårsrapporten med prognos för helåret väntas regionen få över 300 miljoner kronor i positivt resultat. Ur detta resultat finansieras vår satsning med 117 miljoner kronor 2022.

Nästa år 2023 kommer satsningen kosta 175 miljoner kronor. Det tas även då av det budgeterade resultatet, så har åtminstone vi finansierat satsningen i vårt budgetförslag. Om den Grönblå minoriteten däremot väljer att ”plundra” avsättningen till pensionsfonden så är det de som gör den prioriteringen, inte vi. Satsningen på 175 miljoner kronor 2023 ryms att tas från deras resultat, ett resultat på 601miljoner kronor.

För mig framstår det märkligt att de Grönblå riktar fokus från vårt genomdrivna beslut som stärker lönerna till fler personalgrupper inom dygnetruntverksamheten, till att det skulle vara oansvarigt och dessutom med rena fantasier som argument. Hur anstår det er att jämt nedvärdera undersköterskorna med fleras betydelse inom vården och nu inom dygnetruntvården? Hur hade våra sjukhus klarat sommarsituationen utan dem?

Bättre kan ni, men det är i alla fall lyckligt att ni väljer att visa skillnaderna mellan er slimmade lönepolitik och vår. Det tackar vi för.

Heikki Klaavuniemi

Regionråd (SD)