Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

 Bild: Andreas Carlsson
Bild: Andreas Carlsson

Lös grundproblemet först

Insändare tar upp problemet med blandtrafik på gång/cykelbanor. Någon lösning uppnås tyvärr inte genom att skriva en insändare. Skriv istället till din politiker.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Problemet är skapat politiskt. Fråga hur partiet har tänkt lösa problem med säkerhet och framkomlighet för cyklister och fotgängare, hur partiet har tänkt öka cyklingens andel av pengar i mål och resursplanen så att problemen går att bygga bort långsiktigt. När blir cykelbanorna breda nog för pendlare och elcyklister?

Dagens problem kommer från politiska beslut under decennier. För 50 år sen gick fotgängarna på trottoaren och cyklisterna åkte på gatan, där biltrafiken då inte var tätare än att detta var OK. Men biltrafik var prioriterad och olyckor med cyklister ökade efterhand. Som lösning fördes cykeltrafik över till gång/cykelbanor. Detta var ingen lösning utan bara en flytt av problemet. Vad annat kan man vänta sig när cyklister måste samsas med joggare, barnvagnar, rullatorer, fotgängare, hundar som rastas och ungdomar i bredd på en smal bana. Det viktigaste skälet för att ta cykel är att det går fortare än alternativen men med alla dessa hinder tar det extra tid.

Visst finns det ringklocka och en signal uppskattas av många men inte alla. ”Men va f-n, jag går la var jag vill”, kan också bli reaktionen.

Kan ditt parti redovisa resultat för bättre gång och cykeltrafik? Har ditt parti anpassat sig till nya tider med snabbare cyklar och till miljömålen? Fatta pennan och fråga!

L-G Johansson