Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Erik Johansen
Bild: Erik Johansen

Lagen gäller alla – även Lilla Edets kommun

Kristian Nordström, bygg och miljöchef Lilla Edet, replikerar frågan kring kommunens badplatsers tillsyn (och skötsel) i sommar– Prässebo, Lelle Vektor med mera. Först vill jag citera Stefan Löfven i riksdagsdebatten härom dagen.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Replik

"I början av pandemin var det ingen som var epidemiolog nu är plötsligt alla epidemiologer". Kristian Nordström hänvisar till att smittan "bara" är en droppsmitta. Det kanske är bygg och miljö i Lilla Edet som vet detta? Så menar Nordström att "det saknas i dagsläget liknande lagstiftning gällande tillsyn av folksamlingar på allmän plats, så som kommunala badplatser.

Badplatser omfattas alltså inte av förbudet mot offentliga tillställningar med fler än 50 personer. "50-personers gränsen är ett förbud, ingen lag, och ej straffbart. Däremot finns lagstiftning, inom bygg och miljö, som säger att den som äger en offentlig plats, där verksamhet bedrivs, ansvarar för att detta sköts på ett korrekt sätt. "Regeringen eller, efter regeringens bemyndigande, en kommun får föreskriva att anläggningar för lek, idrott, camping eller friluftsliv. badplatser,... begravningsplatser och andra sådana områden, ska jämställas med offentliga platser vid tillämpning av 3 kap. och av lokala föreskrifter, under förutsättning att områdena är tillgängliga för allmänheten." slut citat.

En lag, helt i analogi med vad varje företagares ansvar att ha tillsyn över det man äger på ett ansvarsfullt sätt, och straffbart att missköta. Nordström har dock rätt i att det är upp till var och en att följa föreskrifterna, det är ingen lag du kan strunta i det, utan straff. Men i Smittskyddslagen står att det är, förbjudet och straffbart, att sprida allmänfarlig sjukdom. Och pandemin kommer från 1 juli klassas som allmänfarlig sjukdom. Den lagen gäller alla, även Lilla Edets kommun.

Ortsbo Lilla Edets kommun